Най-голямата социална мрежа в света Facebook изглежда е била блокирана във Виетнам като част от правителствени ограничения, наложени върху социалните медии. Това става на фона на граждански протести относно екологична катастрофа, дължаща се на токсични изхвърляния от комплекс за стомана, изграден от тайванската компания Formosa Plastics.

Недоволните граждани обвиняват отпадъчните води от завода за масово измиране на риба във водни стопанства и във водите край централните провинции на страната, предава TechCrunch.

Участниците в протеста са използвали Facebook, за да организират митингите, което е вероятната причина за спирането на достъпа за потребителите във Виетнам.

Според медийни публикации приложението за снимки Instagram, което е собственост на социалната платформа, също е засегнато.

Освен че социалната мрежа е помагала на протестиращите да се организират, тя е била използвана и за споделяне на снимки на хора от демонстративните прояви, които държат плакати, на които е изписано: „Избирам рибата”.

Според появилата се информация Facebook и Instagram са били спрени в неделя. Към момента не е ясно дали забраната все още е в сила.

Измирането на рибите започнало през април, а до момента все още се води правителствено разследване по случая.