Лихвите по американските държавни облигации растат знаедно със страховете от инфлация и инвеститорите все по-често се обръщат към покачващи се компании, изплащащи дивидент. Johnson & Johnson, General Motors и още три компании имат висока стойност и солиден фундамент, които предвещават добро представяне в свята след пандемията, дори и в среда на повишение на лихвите, смятат анализаторите на MarketWatch. Трудно е да си представим, че референтната лихва при държавните облигации между 1 и 2% би предизвикала паника на фондовия пазар, но точно това се случи, през последните няколко седмици.

Инвеститорите обаче трябва да си припомнят, че лихвите по американските държавни облигации, които се използват като референтен лихвен процент за всички видове заеми в САЩ, са били над 13% преди около 40 години и бяха на стойност от почти 5% през 2001 г. Но като се има предвид каква беше напоследък, важно е да се има предвид, че "ниската" и "високата" стойност са относителни термини. Не много отдавна, през изминалото лято, 10-годишните лихви достигнаха 0.5%. Това означава на практика, че лихвите са се утроили за по-малко от година.

Бързи промени като тази могат да имат реално отражение върху инвестиционното портфолио. Например индексният фонд iShares Core US Aggregate Bond ETF, който управлява 85 млрд. долара, е донесъл загуба на инвеститорите от 4% през тази година, дори когато индексът S&P 500 се повиши с 5%.

Някои анализатори прогнозират, че лихвите по ДЦК тепърва ще започнат да се покачват, движени от стимулите, правителствените разходи и дългосрочния шанс за по-строги политики от страна на Федералния резерв по-късно тази година. Ако искате да изолирате портфолиото си от нарастващите лихвени проценти, ето пет акции с нисък риск, които могат да се представят добре при всякакви условия и волатилност, според анализаторите на изданието MarketWatch:

Bank of America

В исторически план повишаването на лихвените проценти означава увеличаване на маржовете на печалба за финансовия сектор. А Bank of America, втората по големина американска банка по активи, има огромен мащаб, който със сигурност ще се изплати с покачване на лихвите.

Акциите ѝ обаче не са движени само от перспективата за по-високи лихви. Те поскъпнаха с почти 60% през последните 12 месеца след минимумите по време на пика от COVID-19, надминавайки представянето на S&P 500 за същия период. Ръстът стана реалност след впечатляваща серия от доклади за приходите, превишаващи очакванията на Wall Street през 15 от последните 16 тримесечия. Освен това в края на 2020 г. емблематичният инвеститор Уорън Бъфет и неговият Berkshire Hathaway инвестираха повече от 2 милиарда долара в акции на Bank of America, за да увеличи дела си до близо 12% от цялата банка.

Това поставя BofA на второ място в портфолиото на Berkshire, единствено зад технологичния гигант Apple и дава на акциите огромен вот на доверие. Нещо повече, Бъфет потърси одобрение от Федералния резерв за удвояване на тази и без това огромна инвестиция до общо 24,9% от акциите на Bank of America. Акциите на BofA се връщат на нива, които не са наблюдавани от 2008 г., преди финансовата криза да изпрати книжата до ниски едноцифрени нива и да доведе до намаляване на дивидента до само цент на акция.

Johnson & Johnson

Друга компания с мегакапитал, която е познат фаворит на инвеститорите, е Johnson & Johnson. Тя се откроява поради комбинация от присъща стойност и специфични фактори, които трябва да ѝ помогнат да процъфти, въпреки предизвикателствата през 2021 г.

J&J е една от само двете компании от S&P 500 (технологичният гигант Microsoft е другата) с перфектен кредитен рейтинг от AAA. Също така тя е сред 10-те най-големи американски компании по пазарна капитализация, разполага с 25 милиарда долара в брой и събира над 20 милиарда годишен оперативен паричен поток. Когато става въпрос за стабилност и осезаема стойност в баланса, е трудно да се пренебрегне този гигант в здравеопазването.

През 2021 г. има и няколко фактора, които трябва да помогнат на J&J да нарасне още повече. Въпреки че е твърде голям и стабилен, за да получи краткосрочен импулс за акциите си по подобие на Moderna или Novavax, J&J ще се възползва от попътен вятър, благодарение на собствената си ваксина срещу коронавируса. Тя получи извънредно разрешение за употреба от Американската администрация по храните и лекарствата в края на февруари. Johnson & Johnson има огромно портфолио от продукти за здравеопазване, които могат да се представят добре и отвъд ваксината, включително лекарствата без рецепта като Tylenol и неговите едноименни продукти за грижа за бебето, лекарства с рецепта и медицински изделия.

Walmart

Поддържайки темата за огромния мащаб, големият търговец на дребно Walmart е конгломерат с оценка от 380 млрд. долара, която отчете над 36 млрд. долара оперативен паричен поток през последната фискална година. Нараства с близо 50% от минимумите си за 2020 г., надминавайки основните индекси на фондовия пазар за същия период, отчасти благодарение на продажбата на хранителни стоки и стоки за бита, които останаха в голямо търсене, въпреки прекъсванията на други категории разходи.

Това вещае стабилност за Walmart в бъдеще, тъй като тези категории трябва да останат силни в средносрочен план. Освен това пандемията принуди гиганта да увеличи и без това впечатляващата си дигитализация сред клиентите и да ускори работата по своята платформа за членство Walmart +. Тази услуга, струваща 12 долара на месец или 98 долара на година, позволява безплатна доставка на следващия ден без минимални поръчки и доставка безплатно от магазина за поръчки от поне 35 долара.

CVS

CVS се превърна в много повече от аптека през 2021 г. През последните няколко години инвестицията в здравни грижи се изплати многократно, тъй като CVS сега е критична част от разпространението на ваксините в САЩ. В действителност, скорошен доклад на Wall Street Journal отбелязва, че компанията е доставила над 3 милиона ваксини.

Но по-важното е, че компанията привлече много клиенти в магазините си и направи много от тях ползватели на своите програми за награди, като ExtraCare, за да ги задържи дългосрочно. CVS са хитри през последните години, прераствайки в доминиращ доставчик на аптечни решения за управление на обезщетения и дори придобивайки доставчик на първична здравна застраховка Aetna през 2018 г.

Тези операции гарантират, че CVS процъфтява, независимо дали отделни пациенти влизат в обектите ѝ с рецепта или не. Всъщност, съгласно Глобалния стандарт за класификация на промишлеността акциите са групирани в "планове за здравеопазване" с други акции като Cigna и UnitedHealthGroup, а не с търговци на дребно. По-важното е, че CVS има съотношение цена-бъдеща печалба от около 9, по-малко от половината от това на S&P 500 от 22 и доста под същото на конкурентите си като UNH в своята индустриална група, които са около 20. Със здравеопазването на фокус и атрактивна оценка, CVS си заслужава да бъде разгледан.

General Motors

Акциите на компанията са поскъпнали с около 40% до момента. GM обаче все още е със съотношение цена-бъдеща печалба от 7 в сравнение с 11 за Toyota и около 22 за пазара като цяло. Може да кажете, че това е така, защото пазарът дисконтира акциите на GM поради липса на иновации в ерата на електрическите превозни средства. Но истината е, че GM всъщност работи по направление на EV доста добре.

Новата им система за захранване с батерии Ultium е модулна, което му позволява бързо да се превърне в захранващо сърце на многото превозни средства, предлагани от този наследствен производител на автомобили. В същото време, дъщерното дружество BrightDrop продължава да прави иновации с разработки, включващи микробус за доставка с обхват от 250 мили.

GM публично се ангажира да има 100% електрическо портфолио до 2035 г. и е на път да постигне тази дългосрочна цел. Сега можете да опишете това обещание като отчаяна кампания за връзки с обществеността на компания, която вече е засенчена от Tesla. Но GM има едно голямо предимство, което Tesla няма - зрели производствени операция, в състояние да произвеждат 7,7 милиона автомобила годишно и имоти и оборудване на стойност почти 80 милиарда долара, според заявленията на SEC.

Да, пандемията създаде краткосрочни смущения за автомобилния производител. И да, съществува дългосрочен риск от пропускане на EV революцията. Но GM има много вътрешна стойност в момента. И ако лихвените проценти се повишават благодарение на икономическото възстановяване, можете да очаквате хората с нетърпение да харчат за автомобили на компанията, вместо да плащат повече финансови разходи.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на фондовите пазари