Акциите на Vodafonе поевтиняха до нов многогодишен минимум тази седмица, понижавайки се под ключовото нива но подкрепа от 10 долара за американска депозитарна разписка. По-точно, това бе най-ниската стойност на акциите от 1997-а година насам, когато те за последно са се търгували под тази психологическа граница.

И сега инвеститорите си задават ключовия въпрос - станаха ли акциите на телекома достатъчно евтини за покупка...

Разбира се, инвеститорите е добре да имат предвид старото правило на Уолстрийт - "не се опитвай да хванеш падащ нож". В протитовес обаче, идва и твърдението, че най-големите печали се правят от контраинвестиции и силно поевтинели активи.

На практика именно това противопоставяне, е и в основата на търговията на фондовите пазари. Как инвеститорите да оценят правилно и да купят поевтинял актив, но който е изчерпал потенциала си и тепърва ще поскъпва. И тук идва и друг популярен съвет от инвеститорите с опит - "не се опитвайте да ловите дъна".

И истината е, че инвеститорите трябва да се опитат да оценят един актив, като се абстрахират от движението в цената му нагоре или надолу. Те трябва да си дадат отговор наистина ли цената в момента на този актив го прави "евтин", или въпреки наблюдавания спад, новите фундаментални фактори все още не го определят като такъв.

Гигантът при телекомуникациите Vodafone съкращава 11 000 служители

Най-голямата британска телекомуникационна корпорация съкращава 11 000 служители

Това става скоро след встъпване в длъжност на новия главен изпълнителен директор

До голяма степен, в търсенето на опити да се купи един актив на "добра цена", идва и техническия анализ и по-скоро - графичния такъв. Инвеститорите могат да погледнат за периоди в историята на движение на цената, които наподобяват на текущото представяне.

И отново правя уговорката, че историческото представяне на един актив не е гаранция за бъдещото му такова. Добре би било техническият анализ да се съчетава и с фундаменталния такъв, при вземането на инвестиционни решения. И все пак нищо не пречи да погледнем към техническата картина...

Но първо защо Vodafonе?

Това е телекомуникационна компания, която се отличава със стабилен бизнес, който е антицикличен (което би било добре при потенциална рецесия в бъдеще) и носи сериозни доходо под формата на дивиденти за инвеститорите. Именно с последните и опасността дивидента да бъде намален, до голяма степен е свързано и последното намаляване на акциите на компанията.

Като телекомуникационна компания с международен бизнес, Vodafonе е изключително натоварена с дълг. В среда на повишаване на лихвите и бавен растеж на бизнеса, отличаващ се с изключително наситена конкуренция и висока чувствителност към цените, както и повишаващи се разходи, ядящи от маржините на компанията, този дълг е на път сериозно да "намали" печалбите в бъдеще.

А с това идват и опасенията за дивидентната доходност, която в момента е при "нереално високото" ниво от над 9% и сочи убедеността на повечето пазарни наблюдатели, че дивидента може да бъде "орязан" в бъдеще, в търсене на източници за намаляване на задлъжнялостта.

Ето защо, първо поглеждаме към опасността от това дивидента да бъде намален, който пазарът оценява като доста висока. Тези опасения обаче, макар и напълно отразени в цената на акциите, може донякъде да са преекспонирани, предивд на факта, че нормата на изплащане на дивидента - процентът на дивидент към печалбата на компанията, е при относително ниското ниво от 21%.

В този ред на мисли, потенциално намаляване на опасенията на инвеститорите свързани с дивидента, може да се отразява благоприятно на цената на акциите на компанията в бъдеще.

Инвеститорите е добре да имат още нещо предвид, свързано с дивидента. Последната дата за търговия с право на дивидент за акциите на компанията е 7-ми юни. На 8-ми юни на инвеститорите ще им бъде начислен дивидент.

Технически анализ на акциите

Дошъл ли е моментът за покупка на акциите на компанията? Това никой не може да каже! Това, което могат и трябва да направят инвеститорите обаче, е да контролират риска.

И какъв по-добър начин за това от търсене на ценови модел на графиката, който в миналото е доказал, че ограничава поевтиняването и е свързан с поставянето на относително близък стоп за ограничаване на загубата. И макар, че акциите на компанията са при ново 27 годишно дъно, подобен ценови модел ясно се забелязва на графиката.

В техническия анализ има едно схващане, че дъното на един актив винаги се тества. А именно от това дали теста ще издържи или не, често се предопределя и по-нататъшната посока на актива. Неуспешен пробив, може да доведе до силно и импулсивно движение нагоре. И обратното - пробив на дъното, най-вероятно е свързано със задействането на много стопове и по-нататъшен силен спад.

За какво става въпрос при Vodafonе?

Ето как изглежда графиката на компанията:

Снимка 619729

Както може да се види от графиката и оградените черни кръгове, цената има тенденция да достига дъното, след което да се оттласква от него и впоследствие отново да се връща за тест.

Подобни модели откриваме около 10-на пъти за последните 20 години, или казано по друг начин средно по един път на две години. Последният модел наблюдаваме в момента, като цената е леко под дъното от миналата година.

Резултатите от тестовете са различни. Три от девет пъти имаме по-сериозен пробив на дъното, като в два от тези случаи е последвало по-сериозно поевтиняване при книжата на британския телеком.

Въпросът е, че инвеститорите могат да заложат за вариант, в който тестът на дъното се оказва "фалшив" и ставаме свидетели на трайно връщане над това дъно, което започва да оттласва цената нагоре, превръщайки се в непреодолима преграда. За тази цел ще е необходимо връщане на цената на акциите трайно над 10 долара и оставане над тази психологическа граница.

Но дори и акциите да продължат надол, регистрирайки нови дъна, инвеститорите биха могли да позиционират стоповете си надолу - при около 3-4% загуба, което е допустим отрицателен резултат. Срещу него, те ще очакват потенциално връщане нагоре за тест на върха от 12.5 долара, или 25% печалба. Това прави съотношението доходност-риск на сделката от 6, което е доста приемливо за всеки инвеститор.

Vodafone намалява разходите си с €1 милиард чрез "шокова" дигитализация

Вторият най-голям мобилен оператор в света разкри как ще намали разходите си с €1 милиард

Телекомуникационната компания тръгва по нов път

От друга страна, дори и стоповете за ограничаване на загубата на инвеститорите да бъдат задействане, това не е края на потенциалния трейд с телекома. Тогава инвеститорите ще стоят търпеливо на "страничните линии" и ще чакат потвърждаващ сигнал за край на спада, който да е последван от първоначален ръст и нов опит за тест на дъното, когато отново могат да заемат позиции.

По-агресивните инвеститори пък, могат да влязат в сделка при първия сигнал за това - а именно ново връщане над ключовото ниво на съпротива от 10 долара за акция.

Това, което е по-важно в случая обаче е, че инвестицията във Vodafone може да се разглежда като един добър "хедж" срещу бъдеща волатилност за финансовите пазари.

На първо място, заради високия дивидент плащан от компанията и на второ, защото книжата на британския телеком се отличават с бета от едва 0.6, което означава, че не са особено зависими от посоката на пазара и евентуално биха могли да поскъпват при понижение на борсовите индекси.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на Vodafone на международните пазари.