Безвъзмездна финансова помощ в размер на до 2,42 млн. лева в периода 2023 г. - 2024 г. ще получат три проекта на чуждестранни инвеститори у нас, реши Министерският съвет на редовното си заседание тази седмица.

Парите са за периода 2023-2024 г. и ще са за частично възстановяване на направените от инвеститорите задължителни осигурителни и здравни вноски за новоразкритите работни места. Те се очаква да бъдат 480, а инвестицията от страна на компаниите - 4,03 млн. лева.

Единият от проектите е на "Бадер България КД" в Русе. Компанията произвежда автомобилни седалки и интериорни покрития за коли.

BIC инвестира 2,6 милиона евро през 2020-а в офиса си в София

Най-големият производител на химикалки в света влага €2,6 милиона в офиса си в София през 2020-а

Компанията вече е наела близо 150 души, а през 2021-а екипът ѝ трябва да достигне 230 души

Вторият проект е на "БИК Сървисис София" ЕООД. У нас производителят на химикалки, запалки и самобръсначки има център за споделени услуги, който се занимава с административни, счетоводни и логистични дейности.

Schwarz IT инвестира 570 000 лева и наема 100 души

IT компанията на Lidl и Kaufland инвестира 570 000 лева и наема 100 души

Компанията ще работи по облачни проекти и big data

Държавна помощ получава и "Шварц Глобал Сървисис България" ЕООД. Компанията се занимава с дигиталната инфраструктура на хипермаркетите на Kaufland и Lidl.

От съобщението на правителствената пресслужба става ясно, че единият от проектите е за ново предприятие в Русе, а останалите ще диверсифицират дейността на съществуващи обекти.

"Проектите се осъществяват във високотехнологични дейности от сектора на услугите и производството. С договора инвеститорите поемат ангажимент да поддържат заетостта по тези проекти за срок от най-малко пет години", се посочва още в официалната информация.