Технологичнияг гигант Google избра европейската страна, в която ще инвестира още  €1 милиард за разширяването на своя център за данни. Става дума за Финландия, а идеята на компанията е да стимулира растежа на бизнеса си с изкуствен интелект в Европа, става ясно от изявление на корпорацията, цитирано от Reuters.

През последните години много центрове за данни се разполагат именно в скандинавските страни заради по-хладния климат в региона, данъчните облекчения и изобилието от възобновяема енергия. Съседите на Финландия - Швеция и Норвегия, напоследък стават все по-критични по отношение на разполагането им, като  експерти от индустрията твърдят, че скандинавските страни трябва да използват възобновяемата си енергия за продукти като зелена стомана, например.

Google съкратиха 200 от ключовите си служители

Google съкратиха 200 от ключовите си служители

Част от работата им ще се върши от индийци и мексиканци

Именно те биха могли да оставят по-висока добавена стойност за страните. Но капацитетът на вятърната енергия във Финландия се е увеличил толкова бързо през последните години, със 75% до 5677 мегавата само през 2022 г., че във ветровити дни цените са паднали до отрицателни стойности, показват актуалните данни на индустрията.

Поради тази причина все още има наличен капацитет от възобновяеми източници за центрове за данни като този на Google, който получава вятърна енергия във Финландия по дългосрочни договори.

Анализаторите смятат, че потреблението на електроенергия в центровете за данни ще се увеличи масово заради бързото нарастване на използването на изкуствен интелект, което и Google посочи като една от причините за решението си за инвестиция, наред с това, че нейният център за данни Hamina в страната вече работи с 97% безвъглеродна енергия.

Google прави тези ексклузивни AI функции достъпни за всички

Google прави тези ексклузивни AI функции достъпни за всички

Трябва ли да се безпокоим за бъдещето на Pixel?