Инвестициите на австрийския бизнес в България, които към момента са в размер на €4,6 милиарда, ще се увеличат още тази година, показа проучване на Австрийската камара. От него става ясно още, че представителите на международни компании очакват повече предвидимост, по-малко корупция и по-квалифицирани работници.

"Голяма част от австрийските компании очакват не само да запазят персонала си през тази година, но и да наемат нови служители", заяви изпълнителният директор на Института за икономическа политика (ИИП) Ясен Георгиев за предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Според него приемането на нови закони от страна на държавата трябва да бъде по-голямо, за да могат компаниите да имат достатъчно време да реагират на промените. А бюрокрацията да не е толкова тежка.

"Административната тежест в България е по-висока от страни, с които ние се съревноваваме за привличането на инвестиции. В тази връзка и изследването на австрийските компании показва, че има голяма чувствителност именно във възможността за предвиждане на това какво се случва и какви решения се взимат на политическо равнище", подчерта Георгиев.

Експертът каза още, че въпреки това страната ни предлага и много положителни характеристики, които компенсират слабостите в административната реда.

През тази и следващата година равнището на безработицата се очаква да намалее, но остава и липсата на достатъчен брой квалифицирани служители.

"Това поставя големият въпрос ако ние имаме една ниска степен на безработица как можем да привлечем нови инвестиции, ако нямаме достатъчно професионални кадри, които да са подготвени", коментира Ясен Георгиев.

Според Института за икономическа политика фирмите трябва да инвестират повече в своите служители и да създават нужните условия те да подобряват квалификацията си.

"Защото, когато говорим за кадрите процесът е двустранен. Тук става дума за държавата, но и за роля на самите компании, които трябва да инвестират в повишаване и задържане на своите служители", допълни експертът.

Най-голям "глад за кадри" в момента има в ИКТ сектора, където е и сферата, в която България предоставя много добро съотношение цена-качество. Големият въпрос обаче е как да повишим добавената стойност.