Пловдивският производител на велосипеди "Лидер-96" ще строи нов завод за електрически такива в близост до града. В съоръжението ще бъдат вложени общо 4 милиона лева, като 500 хиляди лева от тях ще бъдат осигурени от държавата.

Това съобщават няколко местни медии, като предложението за отпускането на средствата е било част от дневния ред на редовното заседание на Министерски съвет (МС) вчера.

Въпросното финансиране от 500 хиляди лева ще бъде за изграждане на публична общинска инфраструктура по Закона за насърчаване на инвестиции (ЗНИ).

Новият завод на компанията ще се намира в пловдивското село Рогош и ще бъде част от индустриална зона "Марица" в "Тракия икономическа зона". Очаква се след изграждането му да бъдат отворени 25 работни места.

"Лидер-96" ЕООД е основана през 1996 година, като тя е специализирана в производството и дистрибуцията на велосипеди. Компанията има два завода, като общият производствен капацитет е 400 000 броя на година. През лятото на миналата година заработи втория от тях, като инвестицията в него беше 6 милиона евро или около 11,7 милиона лева.

Според официалния ѝ сайт тя е един от най-големите производители на колела в Европа, а и към момента над 80 000 от произвежданите колела на електрически. За фирмата работят около 550 служители. Над 95% от продукцията на дружеството е за износ, като основните пазари за експорт са Германия, Нидерландия, Белгия, Дания, Италия и Финландия.

Приходите на "Лидер-96" към края на миналата година възлизат на над 100 милиона лева, като прогнозите за тази бяха за достигането на такива от над 150 милиона лева.