Японските инвестиции в Сърбия достигнаха рекордните €200 милиона, съобщават сръбските медии. Повече от половината от тези средства са инвестирани само през последните две години.

Външнотърговският обмен между двете страни не спира да расте, въпреки географското разстояние и логистичните предизвикателства и достигна €400 милиона, стана ясно при откриването на бизнес форума Сърбия-Япония, който събра представители на повече от 70 компании в Камарата на търговията и индустрията на Сърбия (CCIS).

"Япония е стабилен инвестиционен и икономически партньор на Сърбия и има големи възможности за сътрудничество в хранително-вкусовата промишленост, новите технологии, производството на електрически превозни средства и развитието на ИТ услуги", заяви Михайло Весович - директор на сектора за стратегически анализи на Търговско-промишлената камара на Сърбия, цитиран на уебсайта на CCIS.

Базираната в Швейцария строителна компания Holcim придобива Teko Mining Сърбия

Базираната в Швейцария строителна компания Holcim придобива Teko Mining Сърбия

Стойността на сделката все още не е ясна

През 2022 година японските инвестиции са сред най-многобройните в Сърбия. Те растат на годишна база, като само през 2021 година са нараснали до над €108 милиона.

"От 2010 година до март тази година преките чуждестранни инвестиции от Япония са достигнаха €200 милиона"- подчерта Радош Газдич, който е изпълняващ длъжността директор на Агенцията за развитие на Сърбия.

Той добави, че японските компании, които са отворили своите производствени мощности и са разширили дейността си в страната, са донесли не само инвестиции, но и знания и високи технологии.

Японските компании навлизат в Сърбия най-вече чрез откриване на производствени мощности и центрове за обучение, както и с инвестиции в ИТ сектора.

Япония може да произвежда електромобили в Сърбия след инвестиция от €1 милиард

Япония може да произвежда електромобили в Сърбия след инвестиция от €1 милиард

Ще има ли най-накрая добив на литий в страната?