PGNiG Upstream Норвегия (PUN), дъщерно дружество на полския петролно-газов концерн PGNiG, ще придобие акции от Norske Shell в действащи проекта за производство на газ в находищата Kvitebjоrn и Valemon в Северно море. Това се посочва в съобщението на полската компанията .

"PGNiG Upstream Норвегия сключи споразумение с Norske Shell, в резултат на което ще придобие дялове в производствените полета на Kvitebjоrn и Valemon в Северно море", се казва в изявлението.

Енергийният гигант, с който Полша иска да сложи край на зависимостта си от руския газ

Енергийният гигант, с който Полша иска да сложи край на зависимостта си от руския газ

Страната иска да влезе във "висшата лига" на европейските лидери в сектора

Както отбелязват от компанията, след придобиването на активите производството на газ PGNiG в Норвегия ще се увеличи до 900 милиона кубически метра през 2021 г., което е с 45% повече в сравнение с 2019 година.

В резултат на сделката PGNiG Upstream Норвегия ще получи 6,45% в проекта за развитие на Kvitebjоrn и 3,225% в проекта Valemon. Освен това компанията ще придобие дялове в инфраструктурата, използвана за транспортиране на газ от тези проекти.

PUN изчислява, че придобиването постепенно ще увеличи средното дневно производство на въглеводороди с около 30%. Сделката изисква одобрение от норвежките петролни и данъчни власти.

Полша се готви за американски доставки на втечнен газ, които да й осигурят "газова свобода"

Полша се готви за американски доставки на втечнен газ, които да й осигурят "газова свобода"

Сделката е за близо четвърт век

След пускането на газопровода Baltic Pipe, природен газ в размер до 200 милиона кубически метра годишно от находищата Kvitebjorn и Valemon допълнително ще се доставя в Полша.

По-специално, през май 2020 г. PUN купи акции в две полета на норвежкия континентален шелф. В момента компанията произвежда нефт и газ на седем находища. Планира към 2023 г. да доставя на полския пазар 2,2 млрд. куб. метра, а до 2026 г. - 2,5 милиарда куб. метра норвежки природен газ, с което страната ще увеличи значително независимостта си от вноса на руски газ.