Tesla е реализирала около 1 милиард долара печалба от закупуването на биткойн според Даниел Айвс, анализатор в Wedbush Securities, предаде CNBC.

Компанията е "на път да направи повече от своите инвестиции в биткойн отколкото от продажбата на своите електромобили през цялата 2020 г.", изчислява той.

По-рано този месец американският производител на електромобили разкри в комисия по ценни книжа и борси, че е купил биткойн на стойност 1,5 милиарда долара за "по-голяма гъвкавост за по-нататъшна диверсификация и максимизиране на възвръщаемостта от паричните ни средства".

Знае се, че покупката е била осъществена през януари, но точно кога или на каква цена е купила биткойн не е известно. Също не е ясно дали Tesla още притежава криптовалутата.

От началото на годината биткойн премина през огромно рали, с което регулярно достига до нови рекордни нива. Пазарната му капитализация за първи път миналата седмица достигна 1 трлн. долара, а криптовалутата е поскъпнала с 94% до момента.

Айвс не обясни как е стигнал до това изчисление. Но според данните на CoinDesk цената на биткойн се покачи от 34 793,45 долара на 31 януари до 57 487,03 долара на 20 февруари, в деня, в който Айвс публикува бележката си.

Това е покачване с около 65%, което би довело до печалба от инвестицията на Тесла, възлизаща на 1,5 млрд., от около 975 милиона долара. Ако се вземе най-високата цена на криптовалутата от 58 332,36 долара, тази печалба ще бъде над 1 милиард долара.

"Въпреки че инвестицията в биткойн е странична дейност за Tesla, очевидно това беше добра първоначална инвестиция и тенденция, която очакваме, може да има вълнообразен ефект върху други публични компании през следващите 12 до 18 месеца", каза Айвс.