Singapore Airlines обяви, че ще отложи 3,01 млрд. долара разходи за самолети Airbus и Boeing след постигане на споразумение с производителите, предаде Reuters. Причината е забавяне на доставките и състоянието на пътническите полети.

Авиокомпанията ще преобразува 14 от своите поръчки на Boeing 787-10 в 11 допълнителни на модела 777-9, за да задоволи нуждите на флотилията си след финансовата година, приключваща през март 2026 г., се казва в изявление.

"Споразуменията с Airbus и Boeing са ключова част от нашата стратегия за преодоляване на прекъсванията, причинени от пандемията", каза главният изпълнителен директор на Singapore Airlines Гох Чун Фонг. "Те ни позволяват да отложим капиталовите разходи и да калибрираме скоростта, с която добавяме превозен капацитет, като привеждаме и двете в съответствие с прогнозата за възстановяване на международните въздушни пътувания."

Авиокомпанията ще намали плановете за капиталови разходи с 2,2 милиарда щатски долара през финансовата 2020-21 година, приключваща на 31 март, с 1,7 милиарда щатски долара през 2021-22 и с по-ограничена сума през следващите три години.

В Сингапур липсва вътрешен туристически пазар, а международните пътувания се очаква да се възстановят до нивата от 2019 г. чак към 2024 г., според прогнозите на индустрията.

Миналата седмица Singapore Airlines отчете нетна загуба от 142 млн. щатски долара през третото тримесечие, тъй като броят на пътниците спадна с 97,6% поради пандемията, въпреки че бизнесът с товарите се задържа по-добре предвид свития товарен пазар.

Решението да смени някои от своите поръчки на 777-9s е индикация за лошите продажби на 777X, но добавя натиск върху по-малкия 787, който вече засегнат от производствени проблеми.