Германският гигант Volkwagen ще направи мащабна инвестиция в един гръцки остров с цел да го направи напълно "зелен".

Компанията е избрала Астипалая за своя пилотна програма за електрическа мобилност и енергийна независимост, като идеята на компанията е мястото да се превърне в напълно въглеродно неутрално, пише местното издание Kathimerini.

В сряда гръцкото правителство трябва да сключи меморандум за партньорство с производителя по този проект. В разговорите участие ще вземе премиерът Кирякос Мицотакис и ръководителят на Volkswagen Херберт Диес.

След няколко месеца на предварителна подготовка германският гигант е избрал Астипалая за своя проект Green & Sustainable Island.

Той включва подмяната на всички автобуси на градския транспорт с електрически такива, както и стимули за местните граждани, които решат да сменят конвенционалните си автомобили с такива, работещи на батерии. Следващата стъпка от проекта включва и тестване на безпилотни коли на територията на острова.

Информацията за това партньорство на Volkswagen с гръцкото правителство идва след като преди месец стана ясно, че американският технологичен лидер Microsoft ще изгради центрове за данни за 1 милиард долара в южната ни съседка. По-късно стана ясно, че Amazon също може да обяви разширяване на бизнеса си в страната от началото на следващата година.

Microsoft ще инвестира $1 милиард в центрове за данни в Гърция

Microsoft ще инвестира $1 милиард в центрове за данни в Гърция

Следват девет месеца преговори за споразумение