Microsoft планира да изгради три центъра за данни в Атина, осигурявайки така необходимата инвестиция до 1 милиард долара за гръцката икономика, която беше засегната от пандемията, пише Kathimerini. Новината беше обявена от американския технологичен гигант и гръцкия премиер Моцотакис.

Следват девет месеца преговори за споразумение, което включва и програми за обучение по цифрови умения за около 100 000 служители от правителството и частния сектор и за преподаватели и студенти.

"Тази значителна инвестиция е отражение на доверието ни в гръцката икономика, народ и правителството", заяви президентът на Microsoft Брад Смит на церемония, която се проведе в музея на Акропола в Гърция. "Това не е нещо, което правим често и не е нещо, което правим с лека ръка. Не бихме могли направим тази стъпка без помощта и подкрепата на гръцкото правителство", каза той.

Гърцката икономиката беше силно засегната от пандемията. Спадът беше от 15,2% на производството през второто тримесечие. Безработицата през юни се повиши до над 18% от 16,4% в началото на годината.

Пандемията от коронавируса разкри голямата зависимост на страната от туризма. Правителството заяви, че иска да промени баланса на гръцката икономика по време на нейното възстановяване, развивайки енергийния, технологичния и отбранителния сектор, надявайки се да привлече обратно десетки хиляди завършили, напуснали по време на кризатa.

Премиерът на Гърция каза, че инвестицията ще популяризира страната като инвестиционна дестинация, но също така ще има ефект върху икономиката в полза на малките и средните бизнеси.

Microsoft има центрове за данни в 26 държави, включително седем в Европейския съюз. Американската компания вече работи с гръцкото правителство по проект за разширена реалност в общината Древна Олимпия, родно място на олимпийските игри.