Австралийската централна банка обмисля възможностите за създаване на електронни банкноти, използвайки технологията на bitcoin. Гуверньорът Филип Лоу заяви в своя реч, че банката анализира вероятните ползи и недостатъци от издаването на електронна форма на австралийския долара заедно с традиционните хартиени банкноти.

Гуверньорът посочи още, че това най-вероятно няма да се случи скоро. Но идеята е доларите да могат да бъдат превръщани в "жетони", които да се съхраняват в дигиталните портфейли на потребителите и които да могат да бъдат използвани за плащане по същия начин, както физическите банкноти.

Изказването идва в момент, в който bitcoin достига нови рекордни висини и повишение на цената от началото на годината от над 1 700 процента.

Централните и търговските банки изследват как могат да използват технологията зад bitcoin, за да направят финансовите транзакции по-евтини, по-прозрачни и по-малко уязвими към измами. Очаква се броят им да продължи да се увеличава, тъй като плащането в кеш в Австралия намалява.

Централните банки във Великобритания, Китай и Сингапур също изследват възможностите на технологията.

Гуверньорът на банката обаче далеч не е привърженик на самите криптовалути. Според него става въпрос за "спекулативна мания", а не за ефективна и удобна форма на електронно разплащане.

Какво смята гуверньорът на БНБ за bitcoin?

Какво смята гуверньорът на БНБ за bitcoin?

Не ги бъркайте с дигиталните пари, призова Радев