Темата за емиграцията е актуална за всички страни, присъединили се към Европейския съюз (ЕС) от 2000 година натам. При някои обаче темповете на отлив на населението на Запад са значително по-големи, отколкото при други.

Особено показателен такъв пример е Латвия, където през последните 18 години спадът на населението е от 18,2% и до голяма степен причина за това е миграцията.

Politico разказва историята на латвиеца Атис Сджанитс, който е посланик, но работата му е значително по-различна от тази на останалите му колеги. Вместо да е отговорен за отношенията с останалите държави, дипломатът се занимава с латвийската диаспора в чужбина.

Нещо повече - Сджантис трябва да намери начин да контролира огромният отлив на хора от страната, тръгнали да търсят реализация в Западна Европа.

А това не са малко хора, като се има предвид, че от присъединяването на Латвия към ЕС близо една пета от населението е напуснало родината си, като най-предпочитаните дестинации са Великобритания, Ирландия и Германия.

През 2000 година населението на балтийската страна е 2,38 милиона. В началото на тази, за сравнение, то се изчислява на 1,95 милиона. В никоя друга държава няма подобен спад от 18,2%, показва статистиката на ООН. Единствено в съседката на Латвия - Литва, резултатът е подобен - 17,5%.

Със сигурност обаче не само емигрантите са причина за тази ситуация. Държавата има сравнително ниска раждаемост за сметка на високата смъртност.

"Реалността е такава, че губим хора при това доста бързо", разказва Сджантис. "В резултат това застрашава жизнеспособността на латвийската държава. Да го кажем по-друг начин - не се раждат достатъчно бъдещи войници, данъкоплатци или други", допълва той.

"Латвия вече е страна с малко население", коментира от своя страна журналистът Ото Озолс и допълва: "Със запазването на тази тенденция до 50 години Латвия вече няма да бъде нация. На пет минути от полунощ сме".

От Politico посочват, че кризата е още по-сериозна в най-бедният регион в страната - Латгалия, който се намира на границата с Русия. Средната заплата за Латвия е 670 евро месечно, но там хората трудно вземат и половината от тази сума.

"Възнагражденията тук са направо подигравка", казва Александр Рубе. "Има ли въобще някакво съмнение защо хората искат да напускат?", пита той.

Някои млади хора избират да се преместят в столицата Рига, където живеят около 640 хиляди души. Повечето обаче предпочитат да заминат зад граница. Това е и причината сгради в близост до центъра на регионални градове, като Даугавплис, да стоят изоставени.

"Просто е прекалено лесно да го направиш. Границите са отворени, информацията за живота в другите части на ЕС е достъпна и всеки избира тази стъпка", казва Рубе.

И в по-честият случай заминалите никога не се връщат обратно освен, за да посетят свои близки и приятели няколко пъти годишно.