Две десетилетия Том Кийтинг работи за банковия гигант JP Morgan. Преди две години се преместя в института за политики за сигурност Royal United Services Institute в Лондон. Кийтинг е експерт по въпросите за финансиране на тероризма. Германският Handelsblatt публикува интервю с него, което Money.bg препечатва (със съкращения).

Атентатите в Париж бяха не само добре организирани, но и добре финансирани – откъде идват парите?

Не е ясно. Не знаем точния им източник. Изхождаме от това, че са били комбинирани различни финансови източници.

Колко според Вас струваха последните атентати?

Ако изходим от това колко са стрували предишни такива, бих казал 25 000 евро, които са нужни за наемането на автомобили, жилища и други. За сравнение: атентатите н Лондон на 7 юли 2005 година струваха около 10 000 паунда (14 000 евро тогава), а в Ню Йорк през 2001 около 500 000 долара (470 000).

Ислямските държава в Сирия и Ирак печелят на ден според разчети на американското правителство 2 милиона долара от продажби на черно на петрол. Отделно имат приходи от собствени данъци. Как използват и прекармат тези пари?

Организацията работи в много тясна система, далеч от етаблираните финансови институции. Никоя банка не би работила с терористична група. Използват се компании за превод на пари в чужбина като Western Union. Доверени хора пренасят пари кеш също така.

Значи големите международни банки играят малка роля?

Те имат роля дотолкова, доколкото членовете на Ислямска държава имат сметки в западните държави. Може да бъде използвана информацията, която тези банки имат за собственика на сметката, за да се търсят подозрителни хора и преводи на пари.