След петъчното клане в Париж нов доклад твърди, че светът плаща най-високата цена за тероризъм от атаките през 2001 г. над Кулите близнаци в Ню Йорк насам.

През 2014 г. терористичните актове са стрували на света 52,9 млрд. долара – приблизително размера на целия годишен брутен вътрешен продукт на България. За сравнение – в резултат на атентата на 11 септември в САЩ разходите са били 51,51 млрд. долара. Това сочи най-новият годишен индекс на глобалния тероризъм на Института за икономика и мир, цитиран от Blооmbеrg.

Снимка 209367

Източник: Bloomberg

За да бъде поставена цена на тероризма, институтът пресмята стойността на имуществените щети, на смъртните случаи и на ранените, включително разходи за медицински грижи и пропуснати ползи. Тази сума дори не включва увеличения брой охранители, по-високите застрахователни премии или градските задръствания в резултат на нападение.

Макар откритията да не включват въздействието на атаките във френската столица на 13 ноември, тъй като ще бъдат оценени количествено в изследването догодина, икономическите последици от най-ужасния терористичен акт в Европа за последното десетилетие и то толкова скоро след януарските престрелки срещу екипа на сатиричното списание „Шарли ебдо”, ще се отразят върху Европейския съюз почти веднага.

„Ислямска държава”, която тази година пое отговорност за атаките в Париж и Бейрут, както и за свалянето на руския самолет в Египет, вече надмина талибаните в Афганистан и стана най-смъртоносната терористична група, убивайки над 20 000 души само за миналата година.

Снимка 209368

Източник: Bloomberg

Самопровъзгласилият се за халифат, който произлиза от „Ал Кайда” в Ирак, разчита на нарастващ брой чуждестранни бойци, идващи от развития свят. Сред страните, в които мюсюлманското население не е преобладаващо, Русия има най-много граждани, които са пътували до Сирия и Ирак, за да се бият, следвана от Франция.

През последните две десетилетия нашумелите нападения над европейски столици като Лондон и Мадрид бяха разработка на организирани екстремистки групировки. Въпреки това около 70% от смъртните случаи от тероризъм в западните страни между 2006 г. и 2014 г. са били в резултат на действията на несвързани „вълци единаци”, които са били мотивирани от антиправителствени настроения или от противопоставяне на имиграцията, правата на хомосексуалистите или аборта.

Тероризмът носи най-големи човешки жертви и нанася най-силни икономически удари в развиващите се пазари, където групировките могат да експлоатират беззаконните пространства, пренебрегвани от провалящи се или слаби правителства. От гледна точка на регионите Близкият Изток и Северна Африка са били най-силно засегнати, като през 2014 г. тероризмът там е погубил 13 426 човешки живота.

Снимка 209369

Източник: Bloomberg