Докато Париж се възстановява и се връща към нормалния си ритъм на живот след терористичните атаки от 13 ноември, френското правителство се е фокусирало върху гарантирането на сигурността за най-голямото дипломатическо събитие в столицата от 1948 г. насам.

В края на месеца там ще се проведе срещата на върха на ООН по въпросите на глобалното затопляне, популярна като СОР 21. Властите в европейската страна вече отмениха част от готвените шествия и демонстрации по-късно този месец, които щяха да съпътстват форума на организацията. 

На 30 ноември във френската столица ще се съберат около 80 лидери, включително американският президент Барак Обама и китайския му колега Си Дзинпин. Франция се подготвя за събитието повече от година, като в него участие ще вземат 40 хил. делегати, включително бизнесмени и световни знаменитости, като актьора Леонардо ди Каприо и шефът на Apple Тим Кук, припомня Blооmberg.

Срещата на върха на 28 и 29 ноемвр ще се проведе в близост до летище Le Bourget в северната част на Париж. Тя ще бъде съпровождана от редица други събития по същата тема в града. Заключителните разговори са насрочени за 5 декември, когато от ООН се очаква да излязат с решения за нови мерки за справяне с климатичните промени.

Заедно с това в Париж ще дойдат хиляди активисти, които ще демонстрират позициите си и ще настояват за спешни мерки за ограничаване на изгарянето на изкопаеми горива, които замърсяват природата.

От френското правителство вече са разпоредили засилен контрол по границите на страната. Заедно с това ще бъдат мобилизирани 30 хил. полицаи и агенти, като част от тях ще придружават делегациите и ще охраняват хотелите, в които ще отседнат гостите.