„Ислямска държава” си има технологичен ресурс за джихадисти, които искат да прикрият следите си по-добре. Терористичната групировка разполага с петима или шестима членове, които предлагат 24-часова поддръжка за криптиране на комуникация, скриване на лични данни и използване на приложения като Twitter, като се избягва наблюдение, предаде СNN.

Това е нещо като “help desk”, въпреки че не е действителен кол център. По-скоро е група от IT специалисти, които отговарят на въпроси от местоположения по целия свят, обяснява д-р Арън Брантли, анализатор в отдела по борба с тероризма в американския град Уест Пойнт.

До голяма степен съветите разчитат на „канала” на „Ислямска държава” в Telegram – приложение за съобщения, което е добило популярност сред членовете на групировката, защото позволява „специални тайни чатове”.

Брантли е изследвал над 300 страници от наръчници за обучение и близо 25 видеоклипове в YouTube, които дават съвети за укриване от разузнавателните служби и правоприлагащите органи.

Ето няколко примерни въпроса, на които отговарят специалистите на „Ислямска държава”:

- Как да си скриеш телефонния номер, когато се регистрираш в приложения като Telegram.

- Въпроси дали джихадистите трябва да използват Skype, за да си общуват.

- Предпазни мерки, които потребителите да взимат, когато използват Instagram, за да избегнат разкриването на местоположението им, както и съвети за осуетяване на технологии за разпознаване на лица.

- Кои са най-добрите приложения за провеждане на телефонно обаждане?

- Как да комуникираш дигитално, ако достъпът до интернет е спрян?

- Как да сърфираш в мрежата безопасно.

Мрежата за техническа поддръжка може да отвори вратата за джихадистите „вълци единаци”, като дава на всеки един тях инструментите, от които се нуждае. „Използването на криптиране и научаването как да скриваш дейности наистина улеснява джихада без водачи”, заяви Арън Брантли.