Опасността от влошаване на икономиката на еврозоната може да се увеличи заради терористичните атаки в Париж от края на миналата седмица. Това заяви в интервю за Bloomberg главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Прает. 

"Връщането към целта на ЕЦБ за ценова стабилност в еврозоната от малко под 2% е в риск да бъде отново изтласкана назад", смята още той. Експертът допълва, че страните в единния валутен съюз "остават в среда на слаб ценови натиск в средносрочен план, като тази среда наистина не се е променила".

По думите на Прает резултатите на икономиката на еврозоната през третото тримесечие не са толкова окуражаващи, както предходните. "Растежът през третото тримесечие на годината е повече или по-малко в съответствие с това, което очаквахме, но в долния край на нашите предварителни оценки", казва икономистът по този въпрос.

Въпреки това експертът на ЕЦБ не смята, че промените са толкова съществени, че да променят базовия икономически сценарий на финансовата институция. Все пак той признава, че рисковете за еврозоната не са намалели, а дори са се увеличили до някаква степен. 

От изказването на Прает може да се съди, че от централната банка ще предприемат допълнителни мерки за стимулиране на икономиката в еврозоната на заседанието си през декември, допълва БНР.

Значителен брой анализатори очакват да бъде удължена програмата за количествени улеснения, популярна като "Планът Драги". Заедно с това няма да е изненада, ако от ЕЦБ намалят за трети път отрицателната лихва по банковите депозити.