Британският министър на финансите Джордж Озбърн ще удвои финансирането за киберотбрана на кралството в момент, в който Европа се стяга за следващи атаки от ислямистки екстремисти.

Обединеното кралство ще похарчи 1,9 млрд. паунда (5,3 млрд. лева), за да се противопостави на употребата от „Ислямска държава” на интернет за планиране, пропаганда и кибератаки. Озбърн ще обяви и създаването на „кибер сила”, включително Институт за кодиране, предава Blооmbеrg.

„Вярно е, че избираме да инвестираме в киберотбраната си дори във време, в което трябва да съкращаваме други бюджети”, е записано в речта на британския министър, която той ще произнесе по-късно днес, според откъси, излезли от кабинета му.

Днешното съобщение идва само ден след изявлението на министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън, който обеща да назначи 1900 нови шпиони.

Джордж Озбърн ще предупреди, че страната трябва да е подготвена за „хибридни конфликти”, случващи се в интернет и на земята.

Великобритания ще удвои разходите и за сигурност на въздухоплаването.

Седем министерства и девет малки правителствени агенции са се съгласили да намалят бюджетите си с 21% през следващите четири години. Миналата седмица Озбърн обяви, че четири други министерства са приели съкращения от около 30 на сто.