Apple и Google се сблъскват за пореден път с призиви за намирането на решение на проблема с криптирането на смартфоните след атаките в Париж. Областният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс-младши предложи компромис, който да успокои защитниците на поверителността.

Ванс и директорът на ФБР Джеймс Коуми откликнаха на скорошни коментари от представители на ЦРУ и Министерство на правосъдието на САЩ, според които има необходимост от достъп, за да бъдат крачка напред от терористите, които е възможно да използват криптиране, за да крият планирани атентати. Освен това френските власти обявиха, че внезапните нахълтвания в парижко предградие били предизвикани от информация, придобита от оставен мобилен телефон, предаде Blоombеrg.

„Линията за опазване на обществото не трябва да бъде съставена от две компании, които правят смартфони”, поясни Ванс в конференция за киберсигурност в Ню Йорк. Неговият план би изисквал от компаниите да теглят данни за следователите със заповед, вместо да се осигурява „задна вратичка” за правителството.

Джеймс Коуми описа как „Ислямска държава”, която пое отговорност за парижките атаки, набира хора в социалните медии и премества дискусиите към лични съобщения чрез Twitter. Когато групировката намери някой, за когото смята, че може да убива, „тя го премества към мобилно приложение за съобщения, което е криптирано от край до край”, обясни Коуми.

Макар властите да имат достъп до тази информация чрез съдебна заповед, те не могат да виждат информация от смартфони, които използват технологии за криптиране, каквато бе приложена от Apple и Google миналата година.

Властите не оповестиха дали подобна технология е била използвана от извършителите на нападенията във френската столица.