Главният изпълнителен директор на нискотарифния самолетен превозвач easyJet не очаква трайно въздействие върху търговията след скорошните терористични атентати във Франция и Египет, предаде ВВC.

Керълайн Маккол заяви, че мерките за повишена сигурност на летищата и притесненията за пътуването с въздушен транспорт разбираемо биха довели до „охлаждане” на пътниците. „Историята обаче е показвала, че растежът на пътникопотока винаги се е подновявал въпреки трагичните събития”, добави тя.

Коментарът на Маккол идва, след като авиокомпанията отчете пета поредна година на рекордна печалба.

Тя добави, че след катастрофата на руския самолет и атаките в Париж увеличената охрана по летищата е неизбежна. „Ще отнема малко повече време да се минава през летищата, но не мисля, че пътниците ще имат нещо против, защото безопасността е на първо място”, каза Керълайн Маккол.

easyJet е вторият по големина превозвач във Франция с 1000 служители, които работят в него.

Годишната печалба преди данъчно облагане на авиокомпанията, която отпразнува 20-ата си годишнина, е скочила с 18% до 686 млн. паунда.

Приходите са нараснали с 3,5 на сто до 4,68 млрд. паунда, а броят на пасажерите на борда на полетите, обслужвани от easyJet, се е повишил с 6% до 68,6 милиона души през годината до края на септември. Тези данни не включват вероятно влияние върху услугите на компанията вследствие на атаката в Египет от миналия месец.

Маккол увери, че дългосрочната перспектива на авиолинията е позитивна. Тя очаква ръст на пътниците от 7% на година.

easyJet ще се сдобие с допълнителни 36 самолета, осигурени чрез рамковото споразумение с Airbus от 2013 г. Те ще бъдат доставени в периода 2018-2021 г. и се очаква до 2021 г. да реализират за авиокомпанията спестявания на разходи в размер на 27 милиона лири.