Фармацевтичният производител ISIS Pharmaceuticals скоро може да има ново име. Причината е, че наименованието на компанията е бъркано с Ислямска държава. В англоезичния свят съкращението на непризнатата държава на територията на Ирак и Сирия се изписва по същия начин – ISIS от "Islamic State in Iraq and Syria".

У нас е по-популярна абревиатурата ИДИЛ от наименованието „Ислямска държава в Ирак и Леванта”. То е по-широко понятие, като включва още части от Либия и Нигерия. Леванта е територия, в която влиздат още Палестина, Ливан, Израел, Йордания и Кипър.

Фармацевтичната компания ISIS, разработваща различни медикаменти, включителни третиращи онкологични и сърдечни заболявания, се изчислява на 7,2 млрд. долара.

Ръководителят на отдела за корпоративни комуникации във фирмата Уейд Уалке коментира, че терористичните атаките в Париж от 13 ноември са предизвикали негативни асоциации с името на компанията с това на Ислямска държава.

Изпълнителният директор на фармацевтичния производител Джим Крамер очаква това да предизвика объркване сред акционерите им. „Ние носим името ISIS от 25 години и не ми се иска да капитулираме пред тези терористи, като сменим името си. Те могат да променят тяхното”, казва той.

Засега няма крайно решение по този въпрос, като още известно време компанията ще се нарича по този начин, допълва Blооmberg.