Крехката икономика на Франция показваше признаци на възстановяване преди смъртоносните атентати в сърцето ѝ. Сега обаче страната е заплашена не само от нови нападения, но и от икономически опасности и по-конкретно да се върне към стагнацията.

Правителството обяви извънредно положение, след като терористи убиха 129 души преди точно една седмица. В четвъртък долната камара на френския парламент подкрепи призива на президента Франсоа Оланд да разшири положението с още три месеца. Очаква се горната камара да стори същото.

Мярката дава на полицията специални правомощия да спира и претърсва хора, да ограничава движението, да прилага домашен арест и да забранява масови събирания.

Извънредното положение цели да защити обществото, но може и да навреди на френската икономика, предупреждава СNN. Ето защо:

  1. Анемичен растеж

През третото тримесечие на годината икономиката на Франция отчете ръст от 0,3% след стагнация през второто. Очакваше се икономическият растеж да се увеличи с едва 1,1% тази година.

Природата на местата, които бяха мишена за терористите преди седмица – барове, ресторанти, театър и стадион, може да държи хората далеч от обществени места. Всяко забавяне на разходите след атаките може да помете растежа през последното тримесечие на годината.

  1. Притеснени туристи

Франция е една от най-обичаните туристически дестинации в света, привличайки близо 84 милиона посетители годишно. Продължителното извънредно положение обаче може да притесни някои пътници.

Редица държави по света се обърнаха към съгражданите си да бъдат внимателни, ако посещават Франция. Сред тях е и България, като Министерство на външните работи настоятелно препоръчва на българските граждани, които планират пътуване във Франция през следващите дни, внимателно да преценят неговата наложителност.

Франция настоява за много по-строг контрол по външните граници на Европа. Това би създало неудобство за туристите. Много по-сериозно би било възстановяването на граничния контрол в рамките на Европа – дори и да е само временно. Това би засегнало туристическия бранш, бизнесите, които разчитат на търговията, както и хората, които живеят в една държава и работят в друга.

  1. Загуба на увереност

Трагичните събития от миналия петък може да направи някои хора по-предпазливи към парите, които имат. Това би ударило икономиката, защото растежът на Франция до голяма степен е воден от потребителските разходи.

  1. Повече дългове

Правителството увеличава разходите си за отбрана и сигурност, като наема поне 17 000 нови служители, от които 5 000 полицаи. Това може да постави Франция в опасност от стигането до по-висок от очаквания бюджетен дефицит, което би довело до взимането на заеми.

  1. Популистка политика

Атаките могат да доведат и до смяна във френската политика. Популярността на президента Оланд кръжеше около рекордно ниски нива през цялата година, а терористичните атаки могат да дадат тласък на крайнодесния Национален фронт. Това може да принуди основните политически сили да изоставят плановете за икономически реформи.

Възможно е да има подкрепа за повече протекционизъм, повече правителствени разходи, обрат в трудовите реформи, а всичко това може да повлияе върху растежа. Може да има и реакция срещу миграцията.

Въпреки всички проблеми, пред които се изправя Франция, икономистите очакват всякакво влияние върху икономиката да не продължи дълго.