Френската армия е една от десетте най-силни в света. Тя притежава 270 самолета, 140 кораба и 10 ядрени подводници. Въпреки това заради многото мисии, в които взе участие през последните години и намаления бюджет френските военни сили са силно ограничени във възможностите си в момента, анализира Handelsblatt.

Така ако през 1990 година военният бюджет на страната е бил 39 милиарда евро, то днес той се равнява на 31,4 милиарда евро, изгладени от инфлацията. По планове през следващата година ще мина 32 милиарда евро.

Един от най-големите разходи във френската армия са ядрените бомбардировачи и подводници. Само те поглъщат милиарди евро годишно без да могат да бъдат използвани в актуалните мисии. „При сегашния ритъм френската армия скоро ще бъде изтощена”, каза преди дни генералът от резерва Винсент Деспортес пред вестник „Льо Монд”.

Аргументът на бившия военен е, че Франция не може повече да поема дългосрочни военни ангажименти, въпреки че всички военни конфликти днес, продължават дълго. Офицерът критикува дългогодишните намалявания на бюджета на армията.

Въпреки този факт френската армия участва в много мисии извън граница – особено в Африка. Мали, Нигер, Чад и Буркина фасо са само част от местата, където има 3000 войници придружавани от 20 хеликоптера и 200 бронетранспортьора. Общо армията на Франция се състои от 100 000 войници, много от които обаче не са на разположение по всяко време.

От 2014 френски военни участват и в мисиите в Ирак и Сирия. 700 войници са изправени срещу Ислямска държава, а президентът Франсоа Оланд иска да увеличи това число.

Но освен навън, армията трябва да пази мира и в самата Франция. Планирани са 7000 войници, от които 5000 наблюдават стратегически обекти в Париж, като техният брой предстои да бъде увеличен.