Москва и Вашингтон стопиха ледовете в името на борбата срещу общия враг в лицето на "Ислямска държава". Още през миналата седмица по време на срещата на Г20 в Анкара президентите Владимир Путин и Барак Обама коментираха общи действия срещу джихадистите. Според запознати в момента приоритет и на двете страни е да ударят приходите на ИДИЛ.

Източници, цитирани от Blооmberg, твърдят, че по време на разговора на четири очи с американския си колега Путин е донесъл сателитни снимки, които показват къде точно на сирийска територия се съхраняват резервите от петрол на ИДИЛ, натоварени в камиони. Тогава руският президент е заявил, че САЩ няма как сами да се справят с елиминирането на контрабандата на черно злато, която осигурява голяма част от приходите на екстремистката група.

Вероятно по време на срещата Обама се е съгласил на съвместни действия. За това говори бомбардировката на американски самолети от тази нощ, които са взривили 116 танкера пълни с петрол. Това е най-голямото нападение на Щатите от началото на военните действия в Сирия през миналата година. В същото време то е съвпаднало с акция на Русия срещу същата цел.

Путин и Обама очи в очи. Какво си казаха?

Путин и Обама очи в очи. Какво си казаха?

Двамата президенти се разговаряха в рамките на срещата на Г20 в Анталия

Преди време Обама публично отказа предложението на Путин да координират действията си срещу ИДИЛ. Той обаче изглежда е променил мнението си и двете страни са склонни да изградят по-силен съюз след свалянето на руския самолет над Синай и след терористичните атаки във Франция от края на миналата седмица.

След събитията в Париж и Египет Щатите и ЕС показват по-голяма готовност да подкрепят идеята на Москва за формирането на общ фронт в борбата срещу "Ислямска държава”, коментира зам.-външният министър на Русия Сергей Рябков.

На срещата между Путин и Обама, руският президент акцентира върху необходимостта да се засилят действията срещу бизнеса с петрол на ИДИЛ”, коментира говорителят на външното министерство на Русия.

Организирането на коалиция и общ фронт е лоша новина не само за джихадистите, но и за всички, които търгуват с тях. Москва и Вашингтон са решили да разширят обсега на атаките си и да предприемат действия срещу посредниците, които помагат на джихадистите да печелят пари от продажбата на черно злато.