Великобритания се готви за война. Премиерът на страната Дейвид Камерън ще обяви днес плановете си за увеличаване на военния бюджет с 12 милиарда паунда (или 18 милиарда долара), във връзка с последните терористични заплахи в Европа.

Министър-председателят на кралството ще представи днес бюджета за британските военни сили за следващото десетилетие, който е планиран да достигне 178 милиарда паунда. Той предвижда увеличение на броя на морските патрули, както и на самолетите на военновъздушните сили. Великобритания се приготвя за дълга борба с тероризма, особено след двата атентата срещу руски самолет в Египет и този в Париж, пише Bloomberg.

Колко силна е френската армия?

Колко силна е френската армия?

Признанието на един генерал

Лондон ще увеличи живота с 10 години на самолетите на Кралските военновъздушни сили от типа Eurofighter Typhoon. Това са добри новини за британската BAE Systems Plc, която е заедно с френски, германски и италиански компании част от европейския консорциум, производител на този тип самолети.

Освен тях, компании като Boeing Co., Lockheed Martin Corp., и General Dynamics Corp. също ще спечелят от новата ситуация в Европа производството си заради поръчките за морските, сухопътните и военновъздушните сили в следващите години.

„През последните пет години ние взехме трудни решения, за да намалим дефицита и да рестартираме нашата икономика”, казва Камерън. „През 2010 дупката в целия бюджет за отбрана (дългосрочния, б.р.) беше колкото самия военен бюджет през тази година”, допълва той.