През последните дни още няколко страни и компании се включиха към идеята за ваксинационни паспорти, т.е. за да се използват услугите им или за да се преминат границите хората ще трябва да докажат, че са ваксинирани, предаде Zero Hedge.

Сред тях е правителството на Република Южна Африка, която планира да въведе цяла лична идентификационна система за индивидите, които са получили ваксината. Тя ще включва не само "паспортите", но и средства за "управление и следене на ваксината срещу коронавирус", "интегрирана система за проследяване" и "платформа за регистриране на причините, поради които ваксинацията е отказана."

Местното правителство изтъкна, че всички хора, които са ваксинирани, ще бъдат включени в национален регистър и ще получат ваксинационна карта.

Същото обявиха, че ще се случи и в Украйна, където ще се създаде цяла електронна база данни, а ваксинацията даже не е прикрита като "доброволна". "Когато задължителните ваксинационни паспорти бъдат приети на международно равнище, украинските лекари ще могат свободна да издават сертификати за ваксинирането", каза главният санитарен лекар на страната Виктор Ляшко.

Съседна Русия не остава по-назад, като местното правителство обмисля въвеждането на здравни сертификати срещу коронавирус, които ще позволяват пътуването от и в страната и осъществяването на търговска дейност, предаде New York Times. Отново, толкова по въпроса за "доброволната" ваксина.

"Ваксинационните паспорти са изключително важни и необходими", каза Дмитри Морозов, ръководителят на парламентарната комисия по обществено здраве, цитиран от изданието. "Те са страхотни, това е новият свят."

Губернаторът Ради Кабиров пък е преминал една стъпка по-далеч, като е предложил магазините да пускат отстъпки за хората с ваксинационни паспорти като мярка за стимулирането на имунизационния процес.

Все пак трябва да се посочи, че след като статията беше публикувана от New York Times, държавната руска медия ТАСС излезе със съобщение, идващо от говорителя на Владимир Путин Дмитри Песков, според което ограничаване на възможностите за пътуване не се обсъжда в Кремъл.

"Далеч сме от постигането на обединено гледище по този въпрос в момента, няма последователни подходи или консенсус по него", казва Песков. "Въпросът се обсъжда и се работи по него."

"Опонентите на ваксинацията в Русия обаче се опасяват от въвеждането на антиутопична система, която ще ограничи правото на придвижване на хората, които са били достатъчно предпазливи, за да избегнат инфектирането с вируса, или не са успели или не желаят да се ваксинират", изтъкват от New York Times. "Русия има мрачна история на контролиране на гражданите, вкоренена в съветската ера, основаваща се на система на гражданство, която никога не беше напълно отменена."

Освен тези страни, неотдавна Emirates обяви, че ще приеме инициативата на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) Travel Pass, която ще представлява "дигитален паспорт", показващ доказателство за извършен отрицателен тест на пътуващите и за ваксинация срещу болестта. Прогнозата е, че документът ще е готов до края на първото тримесечие на тази година.

American Airlines пък ще си партнира с доставчика на биометрични решения VeriFLY и ще създаде собствено приложение за ваксинационен паспорт, което трябва да е готово до дни.

От Virgin Atlantic също ще се включат в инициативата, като от компанията на Ричард Брансън обявиха, че "скоро ще има документ, удостоверяващ, че хората са ваксинирани и могат да се качат на самолета, без да им се налага да се тестват или карантинират." "Ваксинацията е всичко", каза самият Брансън. "Когато уязвимите хора бъдат ваксинирани, смятам че всички бизнеси могат да отворят отново - ресторантите, пътните и круизните компании."