Европейският съюз може да плати над 8,4 милиарда евро, за да си осигури стотици милиони дози от ваксината срещу коронавирус, разработена от Pfizer и BioNTech, както и от CureVac. Това са казали запознати неофициално пред Reuters. 

Блокът се е съгласил да плати 15,50 евро за доза от ваксината, разработена от първите две компании. Това означава, че общата цена за 200 милиона дози ще бъде 3,1 милиарда евро. Стойността ще се увеличи до 4,65 милиарда евро при допълнително 100 милиона дози, според сделката.

Според информацията от по-рано за ЕС цената на препарата, разработен от американската и европейската компания, трябваше да е по-ниска за доставка, отколкото тази за САЩ.

Отделно Брюксел е постигнал споразумение за плащането по 10 евро на доза за първоначална доставка от 225 милиона дози от ваксината на CureVac. Това е под по-рано обявената стойност от компанията от 12 евро на доза.

През тази седмица ЕС сключи сделка за доставката на общо 405 милиона дози на CureVac, включващи първоначалната доставка от 225 милиона. Не е ясно дали следващите доставки ще бъдат на стойност от 10 или 12 евро. При по-ниската цена общата стойност на сделката е за 4,05 милиарда евро.

Засега говорителят на Европейската комисия отказва да коментира публикуваните от Reuters стойности. Производителите също отказват коментар.