Приходите на американските домакинства са се свили през 2020-а година, докато нивото на бедност в страната е нараснало от 60-годишното си дъно на фона на продължаващата пандемия. Средните приходи на американското домакинство са намалели с 2,9% до 67 521 долара на година. Това показват данни, публикувани от статистическото бюро на страната и цитирани от Bloomberg.

Нивото на бедност отвъд океана се покачва до 11,4%, след като намаляваше 5 поредни години и през 2019-а дори беше достигнало на-ниската си точка от 1959-а година.

Данните помагат да се види по-ясно картината на икономическото здраве на американските домакинства през пандемичната 2020-а, когато бе записана и първото икономическо свиване от 2009-а година, десетки милиони души останаха без работа, подхранвайки съществуващите неравенства.

Секторите с по-ниско заплащане и цветнокожите американци са понесли в най-голяма степен тежестта от загубата на работни места, показват данните. Чековете с парична помощ, отпускани от правителството, както и ежеседмичните 600 долара помощи при безработица са помогнали за смекчаването на ефекта от кризата, помагайки на домакинствата.

5 милиона души обаче влизат в групата на бедните само заради медицински разходи.

През миналата година 37,2 милиона души са живели в бедност. Това е с 3,3 милиона повече от предходната Прагът на бедност за семейство с двама родители и две деца в САЩ е определен за под 26 246 долара годишно.