В надпреварата за създаване на ефикасна ваксина срещу коронавируса изследователите и фармацевтичните компании ще трябва да решат редица проблеми, които иначе отнемат години, ако не и десетилетия до постигането на необходимия резултат.

Сега след като първите тестове показват, че вече има няколко препарата, които могат да бъдат използвани успешно в предотвратяването на заразяване от COVID-19, те са изправени пред редица други пречки, докато стотици милиони души по света очакват първите доставки на ваксините.

Все още на дневен ред са редица въпроси, включително това колко време тези препарати ще могат да защитават имунизираните от заразяване. А от това зависи докога ще продължим да спазваме мерките, включващи социална дистанция, носене на маски и масово тестване.

Bloomberg разказва за тези препятствия, с които ще трябва да се справят фармацевтичните компании.

Получаването на зелена светлина

През ноември няколко производители обявиха, че имат сериозен напредък в разработването на ваксина срещу коронависура, а два от тях потвърдиха, че разполагат с препарати, които са с над 90% ефикасни срещу заболяването.

Конкретно първите резултати на препаратите на партньорството между Pfizer и BioNTech и Moderna показват, че техните ваксини са успешни на 95%, докато тази на AstraZeneca се оказва ефективна в 70% от случаите. През последните месеци върху такива препарати работят още компании от Русия и Китай.

Проблемите с производството

Колкото повече безопасни и ефективни ваксини бъдат разработени. Причината е, че е необходимо да се гарантира масово производство, което да отговори на глобалното търсене. Някои от компаниите започнаха да подготвят производството си за това още по време на ранните тестове на препаратите.

Ваксините срещу COVID-19: Колко ще струват, как ще се съхраняват и кой вече е купил от тях?

Ваксините срещу COVID-19: Колко ще струват, как ще се съхраняват и кой вече е купил от тях?

Четирите компании, които са пионери в разработването на препаратите

Въпреки това първоначално доставките ще бъдат ограничени. Pfizer обяви, че очаква да има готови около 50 милиона дози до края на годината или достатъчно за имунизирането на 25 милиона души, тъй като техният продукт се поставя на 2 пъти, т.е. за един човек са нужни 2 дози.

Транспорт и съхранение

Според някои изчисления ще бъдат необходими около 8000 карго самолета, за да се извършват необходимите доставки. Проблемът идва от това, че някои от препаратите трябва да се съхраняват на много ниска температура - от минус 70 градуса по Целзий.

Все пак има неправителствени организации, конкретно Gavi, които работят по програма за осигуряването на 65 000 хладилника за ваксини до края на 2020 година за редица развиващи се пазари.

Политиката за доставките

Това кой ще получи първите ваксини зависи до голяма степен от сделките, които ще успеят да сключат държавите с производителите. САЩ, Европейския съюз и Великобритания вече на договорили първите си доставки, включващи стотици милиони дози.

Ваксините срещу COVID-19: Колко ще струват, как ще се съхраняват и кой вече е купил от тях?

Ваксините срещу COVID-19: Колко ще струват, как ще се съхраняват и кой вече е купил от тях?

Четирите компании, които са пионери в разработването на препаратите

Нерешените проблеми

Малко на брой пациенти, разболели се от коронавирус успяват да се заразят втори път. Само някои вируси, като този, причиняващ морбили, осигуряват на пациентите нещо, което може да бъде сметнато като имунитет за цял живот след прекарването му.

Ранните проучвания на COVID-19 показаха, че антителата при пациентите, които са изкарали по-тежко заболяването, остават на високо ниво в рамките на няколко месеца след оздравяване. Те обаче показват още, че нивото им започва да намалява с времето особено при тези, които са го прекарали по-леко.

Остава и въпросът за това кой би се ваксинирал

Ваксините със сигурност ще допринесат за постигането на т.нар. стаден имунитет. Освен осигуряването им за населението обаче стои и въпросът кой би се ваксинирал. Досега анкети в САЩ и Германия от септември показват, че едва половината от хората биха го направили, ако имат възможност. Средният дял за Европа е 68%.