Фармацевтичните производители и центровете за развойна дейност работят усилено, за да разработят сигурна и ефективна срещу COVID-19 ваксина. Само през последните няколко дни две компании обявиха, че са успели да постигнат това, но все още стоят много въпросителни и предстоят допълнителни тестове за техните препарати.

От CNBC правят разбор на тази тема, както и това как тези ваксини ще се доставят и колко би струвало това.

Moderna

Американската биотехнологична фирма Moderna обяви в понеделник, че предварителните данни от клиничните тестове на тяхната ваксина, показват, че тя има 94% ефективност при предотвратяване на заразяването с коронавирус. Тя представлява препарат, който се поставя на две дози в интервал от четири седмици.

Според производителя ваксината трябва да се съхранява на температура между 2 и 7 градуса по Целзий, като срокът ѝ е 30 дни. При температури под минус 20 градуса тя може да се съхранява и в продължение на 6 месеца.

Ваксината на Moderna е с 94,5% ефективност

Още една компания е готова с ваксина срещу коронавируса с 94,5% ефективност

Пазарите отново тръгнаха нагоре, златото поевтиня

През август от Moderna обявиха, че цената на препарата може да бъде между 32 и 37 долара на доза, като при договор за по-големи поръчки стойността може да бъде по-ниска. Независимо от това тази цена е значително по-висока от тази на повечето други ваксини на пазара.

От американския производител посочват, че очакват около 20 милиона дози от ваксината да бъдат доставени в САЩ до края на годината, а през следващата могат да бъдат произведени между 500 милиона и 1 милиард дози, които да бъдат доставени в световен мащаб.

Досега Щатите са обявили, че ще закупят 100 милиона дози от препарата, Канада - 56 милиона, Великобритания - 50 милиона, а Швейцария - 4,5 милиона.

Pfizer-BioNTech

През миналата седмица двете компании обявиха, че имат разработена ваксина, която има доказана 90% ефикасност. Тя изисква поставянето на две дози в рамките на 21 дни.

Нейният недостатък е, че тя трябва да бъде съхранявана на много по-ниска температура - минус 70 градуса по Целзий, а това изисква специални съоръжения, в които да се поддържа подобна температура.

Също така означава, че за някои държави може да се окаже прекалено трудно да я дистрибутират. Все пак ваксината може да бъде съхранявана и в обикновен хладилник, но за едва 5 дни.

Европа купува по-евтино ваксините на Pfizer от САЩ

Европа купува по-евтино ваксините на Pfizer от САЩ

ЕС ще плати по-малко от 19,5 долара за доза за общо 300 млн. дози

Американският и германският производител планират да поставят подобни съоръжения в двата им центъра за разпространение - в Каламазу, Мичиган и в Белгия. Там ще могат да бъдат зареждани над 20 камиона на ден, които да превозват около 7,6 милиона дози до близките летища.

Цената на ваксината на Pfizer и BioNTech е значително по-ниска от тази на Moderna - около 20 долара. Двете компании вече имат сключени договори за доставки с няколко държави в света. Европейският съюз (ЕС) е поръчал най-много - 300 милиона дози. Япония има споразумение за 120 милиона, а САЩ - за 100 милиона.

AstraZeneca-Оксфорд

Британският фармацевтичен гигант AstraZeneca работи по потенциална ваксина заедно със специалисти от Оксфордския университет. Последните данни от тестовете показват, че тя може да бъде факт до края на годината.

По-рано през този месец производителите обявиха, че в момента препаратът се съхранява в големи хладилни контейнери и предстои да бъде добавена съставка, която да позволява те да се съхраняват на по-висока температура в обикновен хладилник.

AstraZeneca започна тестове на антителата срещу коронавирус

AstraZeneca започна тестове на антителата срещу коронавирус

Те ще обхванат 50-ина здрави добворолци, за да проверят дали антителата са безопасни

Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд също ще бъде в две дози, а стойността ѝ ще бъде относително ниска - между 3 и 4 долара, според Financial Times.

Засега САЩ и Индия са се договорили за доставката на 500 милиона дози, ЕС - за закупуването на 400 милиона дози. Сред другите държави, поръчали поне 100 милиона дози, са Великобритания, Япония, Индонезия, Бразилия, Латинска Америка, но без Бразилия.

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson работи по ваксина, която се поставя на един път. Тя използва технология подобна на тази при нейната ваксината срещу ебола. През септември компанията даде старт на клинично проучване, в което бяха включени 60 000 души.

Препаратът ще може да се съхранява в обикновен хладилник, а цената му ще бъде около 10 долара за доза.

Досега ЕС е поръчал 200 милиона дози от него, Щатите - 100 милиона дози, а Канада и Великобритания - над 60 милиона дози взети заедно.

Johnson & Johnson спря тестовете на ваксина срещу Covid-19 заради заболяване

Johnson & Johnson спря тестовете на ваксина срещу Covid-19 заради заболяване

Засега от компанията не дават повече информация