Филип Морис Интернешънъл прави промени в ръководството си на най-високо ниво. Новият главен изпълнителен директор на компанията е Ячек Олчак, който ще наследи поста от Андре Каланцопулос. Сегашният главен изпълнителен е директор избран за изпълнителен председател на Борда, като изборът ще влезе в сила непосредствено преди Годишната среща на акционерите през май 2021 г. Това стана ясно от съобщение на компанията.

Олчак сега заема длъжността на Главен оперативен директор на компанията от януари 2018 г., като преди това е бил Главен финансов директор, в периода от август 2012 г. до края на декември 2018 г. Очаква се Ячек Олчак да бъде номиниран и за член на Борда на директорите на срещата на акционерите.

Настоящият председател на Борда, Луи Камилери, е изразил желание да бъде пенсиониран по лични причин. Временно длъжността му ще заеме Лучио Ното, независимият председателстващ директор на ФМИ.

Компанията обяви, че промяната е планирана, за да се осигури плавен преход и приемственост в ръководството на компанията за изпълнение на амбициозната визия за изграждане на бъдеще без дим.

Тримата представители на организацията на най-високо ниво - Камилери, Каланцопулос и Олчак са работили в тясно сътрудничество от момента, в който ФМИ се отдели като напълно самостоятелна компания. Под ръководство им Филип Морис Интернешънъл бележи значими постижения, както във вътрешната трансформация на компанията , така и на цялата индустрия, като лидер в изграждането на бъдеще без дим.

"За мен е чест да предам председателското място в Борда на Андре след неговото решение да предаде ръководния пост на компанията и се радвам, че Ячек поема кормилото на ФМИ от май 2021 г. Той е достоен наследник на Андре, предвид успехите му в компанията през годините и безспорните му лидерски му качества. Когато сега правя равносметка на 40-годишната си кариера във ФМИ, мога да кажа, че за мен бе огромна привилегия да работя за тази прекрасна компания, нейния борд, нейните служители и нейните акционери. Искам сърдечно да благодаря на всички за това чудесно преживяване, благодарение на което ФМИ е лидер в трансформацията на индустрията и най-иновативната тютюнева компания в света. Аз се оттеглям с твърдото убеждение, че компанията е в добри ръце и ще успее да изпълни визията си за изграждане на бъдеще без дим", заяви настоящият председател на Борда на ФМИ Луи Камилери.

"За мен е чест да поема по стъпките на нашия председател на Борда и бивш главен изпълнителен директор, Луи Камилери. От името на ръководството на ФМИ бих искал да изразя дълбоката ни благодарност за невероятния му принос за успеха на нашата компания, за неговото лидерство, съвети, отдаденост и най-вече човечност. Освен като ненадминат бизнес лидер, той ще ни липсва много и като изключителен човек и приятел", обяви досегашният главен изпълнителен директор Андре Каланцопулос.

По думите му по време на седемте години, в които е бил главен изпълнителен директор, компанията е била подготвена за за бъдещето и трансформацията си "Разработихме и предлагаме по-добри, научно доказани бездимни алтернативи за пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат. Смея да твърдя, че разполагаме с водещото в света портфолио, както от горими, така и от бездимни продукти, но най-вече с изключителен мениджърски екип и с глобална организация, която постига високи резултати и умее да се адаптира и да учи бързо. Много се радвам да предам длъжността Главен изпълнителен директор на Ячек Олчак. Работил съм в тясно сътрудничество с него в продължение на десетилетия и съм добре запознат с неговата отдаденост към компанията и служителите ни, с неговия стремеж към постигане на високи резултати и със своето задълбочено познание на нашето портфолио от бездимни продукти и системи, на инвеститорите ни и най-вече за споделянето на нашите ценности. Вярвам, че той ще бъде идеалният лидер, който ще осигури непрекъснат и устойчив растеж на компанията ни и ще продължи успешно изпълнението на визията ни за бъдеще без дим ", каза още той.

Бъдещият главен изпълнителен директор на ФМИ Ячек Олчек благодари за възможността да ръководи компанията." В съвместната си работа с Андре Калацопулос до момента по успешната трансформация на ФМИ ние изградихме заедно качествата и способностите, необходими, за да продължим да изпълняваме заложената амбициозна визия за изграждане на свят без тютюнев дим. Аз поемам твърд ангажимент да продължа да работя с Андре в новата му роля и с целия екип на ФМИ, за да реализирам огромната възможност за бъдеще без дим в полза на нашите потребители, акционери и обществото като цяло", каза още той.

"Обявените днес решения са взети в изпълнение на строен многогодишен план за приемственост в ръководството и са ясен знак за това колко добре се управлява компанията. Бордът е уверен, че под ръководството и управлението на Ячек и Андре ФМИ ще продължи да бъде водеща, иновативна и просперираща компания и да увеличава борсовата си стойност. Знам, че говоря от името на всички, когато изразявам дълбоката си благодарност към Луи Камилери за огромната му отдаденост и неоценим принос към компанията през цялата му блестяща кариера. Той ще липсва много на всички членове на Борда", заяви Лучио Ното.

Новият главен изпълнителен директор

Ячек Олчак е на 55 години и има дълга кариера във Филип Морис Интернешънъл. Той започва работа в компанията през 1993 г., като работи на мениджърски позиции в областта на финансите и генералния мениджмънт в Европа, в т.ч. управляващ директор на пазарите на ФМИ в Полша и Германия и президент за региона на Европейския съюз, преди да бъде назначен за главен финансов директор на ФМИ през 2012 г. Ячек Олчак има магистърска степен по икономика от Университета в Лодз, Полша.

За компанията

ФМИ е водеща международна тютюнева компания за производство и продажба на цигари, както и на бездимни изделия и свързаните с тях електронни устройства и аксесоари, и други изделия, съдържащи никотин, на пазари извън САЩ.

На базата на мултидисциплинарните способности при разработването на нови продукти, на високотехнологично оборудване и водещи научни постижения, ФМИ се стреми бездимните им продукти да отговарят на предпочитанията на потребителите и на строгите нормативни изисквания. Портфолиото от бездимни изделия IQOS на ФМИ включва продукти с нагряване на тютюна и електронни изпарители, съдържащи никотин. Към 30 септември 2020 г., според данни на ФМИ близо 11.7 милиона пълнолетни пушачи по света вече са спрели напълно да пушат и са преминали изцяло на продукта на ФМИ с нагряване на тютюна, който се предлага на 61 пазара в ключови градове и държави под марката IQOS. Повече информация можете да намерите на нашите уебсайтове