Intel Corp. изненадващо изгони главния си изпълнителен директор, предава The Wall Street Journal. Решението идва след тежък период на технологични грешки, загуба на пазарен дял и натиск от хеджфонд. Пазарът реагира положително, повишавайки цената на акциите със 7%.

В сряда американският производител на полупроводници съобщи, че главният изпълнителен директор Боб Суан ще бъде заменен от досегашния директор на VMware Пат Гелсингер от 15 февруари. До 2009 г. Гелсингер бе главен технически директор в Intel.

Редица анализатори и инвеститори отдавна настояват за смени на върха в Intel и привличането на повече специалисти с инженерен опит, които да помогнат на компанията да се завърне към растеж. Досега само един член на борда на директорите имаше достатъчни технически познания.

Завръщането на Гелсингер е стъпка в правилната посока. Той започва работа в Intel още през далечната 1979 г. и остава почти три десетилетия. През 2001 г. е повишен до главен технически директор. Той е електроинженер с диплома от Stanford.

Промяната на върха идва в тежък за Intel момент. Миналата година тя загуби титлата на най-скъпия американски производител на полупроводници от Nvidia и изостана още повече от конкурентите си, чиито чипове вече превъзхождат тези на Intel. Компанията най-накрая ще промени и политиката си относно производството и ще остави тази дейност на трети компании, вместо да разчита на собствените си заводи.

Дейниъл Льоб, CEO на хеджфонда Third Point, написа през декември в писмо до Intel, че проблемите на компанията имат потенциала да подкопаят цялата американска тенологична индустрия и прикани производителя да обмисли алтернативи, включително продажба на част от активите и разделяне на операциите по дизайн и производство на чипове.

Писмото на Third Point дойде в края на година, в която акциите на Intel потънаха, докато тези на конкурентите вървяха смело нагоре. Nvidia сега има пазарна капитализация от около $100 млрд. повече от тази на Intel.

През годината Intel трябваше да преглътне и значително забавяне на производството и загуба на пазарен дял от AMD. Apple също нанесе удар по компанията, изоставяйки процесорите ѝ.През последните години Intel изостава и от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) и Samsung Electronics в състезанието за най-бързите и енергийноефективни чипове. TSMC произвежда процесори за някои от конкурентите на Intel, включително за Nvidia и AMD.

През 2020 г. Intel най-накрая заговори за възможно аутсорсване на производството.

Intel се раздели с част от бизнеса си срещу $9 милиарда

Intel се раздели с част от бизнеса си срещу $9 милиарда