След като пробива в Китай, детският автор Никола Райков се договори и с издателството Mind Inventions в Ню Йорк. Щатската компания ще започне работа по последната настолна игра на българина "Страната на чудесата", която най-много ги е впечатлила и се очаква да излезе на световния пазар още през следващата година. След нея американците планират да продължат с "Невидим свят" и "Таласъмски истории" от портфолиото на талантливия българин.

От щатското издателство се фокусират върху настолните игри и към момента и планира да разшири дейността си по целия свят като другата година смята да навлезе и в Европа. Това съобщиха от сайта prikazka-igra.com., чрез който се разпространява творчеството на Райков.

Снимка 644813

"Бяхме много впечатлени от цялото творчество на Никола Райков", споделя Даниел Зелкас - изпълнителният директор на Mind Inventions. "Той има изключителна фантазия и доста се забавлявахме, докато тествахме книгите и игрите, които е създал. Райков е артист от световна класа и смятаме, че неговото творчество ще пасне отлично на нашето портфолио и ще се радваме това да бъде началото на успешно дългосрочно партньорство."

Никола Райков е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго, като по време на следването си поддържа сайт за кино рецензии върху американското кино. Започва да публикува свои статии, разкази и повести. След дипломирането си се завръща в България. Творчеството му за възрастни получава признания и награди, но той става истински популярен с първите по рода си детски книги.

"След успеха в Китай, това е още един огромен пробив от световен мащаб. Усещането, че твоето творчество достига до хора в различни кътчета на света, е изключително стоплящо. Считам, че това е не само голям личен успех, а и признание за страната ни като цяло", коментира писателят.

В рамките на няколко години Райков се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Става най-младият носител на награда "Константин Константинов" на Министерството на културата и е трикратен носител на "Бисерче вълшебно", в която самите деца гласуват за своята любима книга. Създател е и на четири настолни игри като три от тях са одобрени за издаване и от американската компания.

Снимка 644814

Още един успех бележи българската писателка Радостина Николова, която сключи два големи договора в САЩ и Полша за разпространение на новата си книга. Това съобщават от Forbes Bulgaria.

Само месец след отпечатването на книгата в България "Имам късмет с моите родители" идва поредният световен успех на заглавия от създаденото от нея издателство "Мармот".

Издателство Papercutz ще публикува книгата в Щатите, които са импринт на Mad Cave Studios и са специализирани в издаването на комикси. В Полша книгата се издава от Marginezy. Планираните първи тиражи за двете страни са 7 хил. за САЩ и 5 хил. копия за Полша.