Американските индекси са близо до най-високите в историята си нива. И това поражда редица въпроси в инвеститорите, като може би най-важният от тях е - струва ли си да се купуват акции в настоящия момент? Защото инвестирането, когато фондовият пазар се търгува на или близо до исторически връх, може да бъде плашещо.

От друга страна, инвеститорите, които са седели настрани на фона на текущия бичи пазар, може да изпитват съжаление, че не са инвестирали по-рано. Междувременно тези с много пари в акции може да усещат, че възходът е по-близо до края си, отколкото до началото. В края на краищата, всеки мечи пазар трябва да започне точно след като акциите достигнат нов рекорд за всички времена.

Но историята показва, че сега може да е страхотно време да вложите парите си в акции, макар и историческото представяне на един актив да не дава никакви гаранции за бъдещото му такова.

Най-общо казано, акциите се повишават в дългосрочен план. За да направят това, те трябва да достигат нови върхове през цялото време, така че един рекорд за всички времена обикновено води до друг. Например, S&P 500 затвори на рекордно високо ниво 77 пъти през 1995 г., което е приблизително 30% от всички търговски дни.

През 2024 г. индексът е затварял на рекордно високо ниво вече 22 пъти през първите три месеца на годината. Не би било изненада да видим акциите да продължат да вървят нагоре и да поставят нови върхове за всички времена за един по-продължителен период от време.

Исторически S&P 500 е продължил да се изкачва средно с 14% една година след поставянето на нов рекорд за всички времена, според данни от Truist Advisory Services. В момента акциите се търгуват с около 8,5% над предишния рекорд за всички времена, определен през януари 2022 г., така че има много повече място за растеж през следващите няколко месеца.

Кой каза, че изкуственият интелект не може да подбира печеливши акции?

Кой каза, че изкуственият интелект не може да подбира печеливши акции?

Нека погледнем няколко примера

Разглеждането на по-дългосрочната картина също е окуражаващо. S&P 500 се търгува с повече от 50% по-високо средно три години след като достига исторически връх и средно с близо 80% по-високо след пет години, според данни, събрани от JPMorgan. Нещо повече, тези числа са по-високи от средната възвръщаемост. С други думи, инвестирането, когато пазарът достигне исторически връх, обикновено е страхотно време за покупка.

Какъв е най-добрият начин да инвестирате, когато пазарът достигне исторически връх?

Индивидуалните инвеститори в акции може да имат по-трудно време да намерят добра стойност на пазара, когато акциите се търгуват на рекордни върхове, или поне да им е много по-трудно отколкото, когато е налице дъното на мечи пазар.

Но ако проучването и поддържането на актуална информация за отделни компании и техните акции не е за вас, все пак можете да спечелите възвръщаемост, като инвестирате в прост, широко базиран индексен фонд като Vanguard S&P 500 ETF (NYSEMKT: VOO). Индексният фонд следи много внимателно възвръщаемостта на S&P 500 и начислява минимална такса за това. Това е един от най-простите и ефективни начини за инвестиране в акции.

Настоящият състав на S&P 500 може да означава, че най-добрите възможности са в по-малките компании. Първите 10 компании в S&P 500 представляват над 36% от целия индекс. Това е ниво на концентрация, което инвеститорите не са виждали от 70-те години на миналия век. Поради тази причина, следващият крак нагоре на фондовия пазар може да бъде движен от по-малки компании, които наваксват изоставането си зад мега-големите компании, водещи възвръщаемостта през последните няколко години.

Можете да получите по-равномерна експозиция към останалите около 490 членове на S&P 500, като закупите Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (NYSEMKT: RSP). Индексният фонд претегля еднакво акциите в индекса S&P 500, балансирайки веднъж на всяко тримесечие. Това гарантира, че имате също толкова експозиция към акции от 491 до 500, колкото и топ 10. В исторически план индексът с еднакво тегло е леко по-добър от S&P 500 въпреки силното представяне на най-големите компании през последното десетилетие.

Фактори, работещи за малките акции

Поредица от щастливи събития може да нааправи така, че малките акции да надминат S&P 500, от тук нататък.

Първо, S&P SmallCap 600 се търгува за по-малко от дългосрочните си абсолютни и относителни оценки въз основа на прогнозата за печалбите през следващите 12 месеца. S&P 600 SmallCap се търгува само за 12,1 пъти печалбите си за последната година. Това е далеч под съотношението на индекса S&P 500 от 23.4 пъти в момента.

В същото време индексът се е повишил едва с 5% от началото на годината, при ръст за по-широкия си конкурент от 9.11%.

Изоставането на малките акции обаче, не е особено оправдано. Компаниите от състава на S&P 600 SmallCap се очаква да отчетат 18,2% по-високи печалби през 2024 г. Това е много по-бърз растеж от прогнозата за ръст на печалбата от 10,9% и 11% съответно за индексите S&P 500 и S&P 400 Midcap.

Освен това пазарните цикли сега предвещават добри времена за малките акции. Малките компании всеки път побеждават S&P 500 след последното понижение на лихвите в предходните цикли.

Големи надежди за малки капитали

Повечето от акциите на S&P 600 SmallCap, за които анализаторите имат най-големи надежди, са надолу за годината. И това не е изненадващо, тъй като целият клас активи изостава.

5 енергийни акции, които изглеждат привлекателна инвестиция за хедж фондовете

5 енергийни акции, които изглеждат привлекателна инвестиция за хедж фондовете

Глобалните енергийни инвестиции са нараснали до $2,8 трилиона през 2023 година

Вземете любимите си малки акции на анализаторите за следващите 12 месеца, Avid Bioservices. Анализаторите смятат, че акциите на производителите на лекарства ще скочат с близо 100% през следващата година. Това й дава най-голямото предимство от всяка компания с малка капитализация. И всичко пак това до голяма степен е само игра за възстановяване. Акциите на компанията са поевтинели с близо 70% през последната една година, тъй като като инвеститорите се подготвят за спад на печалбата с 63% през тази фискална година. Въпреки това очакваната печалба се прогнозира да се повиши с 267% през фискалната 2025 г.

Vir Biotechnology, която работи върху лечението на инфекциозни заболявания, е друга "гореща" акция. Анализаторите смятат, че акциите ще скочат с близо 250 през следващите 12 месеца. Но отново, това е случай на спад на акциите, тъй като те са поевтинели с около 60% през последната една година. Компанията, която направи $3,83 на акция през 2022 г., се очаква да загуби $18,39 на акция през следващите пет години.

Беше тежка година за малките акции. Но анализаторите и инвеститорите знаят, че това няма да продължи вечно.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.