Енергийният сектор наскоро преживя едни от най-наситените със събития и нестабилни години. Въпреки това, от най-ниските нива на пандемията до високите нива на войната между Русия и Украйна, едно нещо остава постоянно, а именно глобалният преход към възобновяема енергия поради климатичната криза.

Глобалните енергийни инвестиции са нараснали до 2,8 трилиона долара през 2023 г. и над 60% от тези инвестиции са направени към индустрията за възобновяема енергия. Това поставя възходящ поглед върху възобновяемите енергийни източници, тъй като тези инвестиции са направени въпреки високите лихви по заеми. Ако Федералният резерв реши да намали лихвите по-рано, инвестициите могат да се увеличат значително.

Конвенционалната енергия или изкопаемите горива бяха силно засегнати от геополитическото напрежение по света, включително войната в Близкия изток, което поставя секторните анализатори в трудна позиция. През 2022 г. големи петролни компании като Exxon Mobil Corporation, TotalEnergies и Chevron Corporation отчетоха рекордни печалби, които спаднаха значително през 2023 г.

Скорошното представяне на ETF-те и енергийните перспективи

От гледна точка на инвестиране в акциите на изкопаеми горива, те надминаха тези на възобновяема енергия с голяма разлика, откакто последните достигнаха своя връх през 2021 г.

Изкопаемите горива бяха очевидните победители през 2022 г. Освен това, въпреки спадащите цени на петрола и пазарните спадове, компаниите насочени към изкопаеми горива останаха силни в сравнение с компаниите за възобновяема енергия. Дори и при големи суми инвестиции в индустрията, високите лихвени проценти все още са отрицателни за възобновяемите енергийни източници през 2023 г.

Индексният фонд iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) се понижи с близо 21,5% през изминалата година, а Invesco WilderHill Clean Energy ETF (PBW) показа спад с над 22%. В сравнение с това Energy Select Sector SPDR Fund (XLE) се понижи едва с с 4,15%.

Какво да правят с парите си? Голям проблем за глобалните енергийни търговци

Какво да правят с парите си? Голям проблем за глобалните енергийни търговци

Те разполагат с милиарди долари, дори след изплащането на рекордни дивиденти

Съдейки по първите два месеца на 2024 г., индустрията за изкопаеми горива отбелязва напредък, докато възобновяемите енергийни източници са в низходяща посока. Към 13 март ICLN и PBW са намалели съответно с 11% и 22,42% от началото на годината. От друга страна, XLE е нагоре със 7,29%.

Снимка 557902

Източник: iStock

Според краткосрочната енергийна перспектива (STEO) на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), публикувана през февруари, цените на суровия петрол може да покажат сила през първата половина на 2024 г. През януари цените на петрола Brent бяха средно 80 долара за барел и EIA очаква тя да се повиши до диапазона от средата на 80-те през следващите няколко месеца. EIA очаква низходящ натиск върху цените на петрола през второто тримесечие на годината поради увеличаване на световните петролни запаси.

Въпреки това, атаките в Червено море от йеменските хуси биха могли потенциално да повишат цените. Последната жертва на атаките беше британска собственост на кораб MV Rubymar, който превозваше торове, както беше съобщено от BBC на 3 март. След унищожаването на кораба заместник-министърът на външните работи на Йемен публикува в X (бивш Twitter), че те ще " продължават да потапят още британски кораби.

Цените на природния газ бе средно около $3,18 за милион британски топлинни единици (MMBtu) през януари и в един момент достигнаха $13,20 за MMBtu поради очакванията за силно студено време. През февруари и март EIA прогнозира цените на природния газ да бъдат средно около $2,40 MMBtu.

Въпреки че запасите от възобновяема енергия бяха намалени в последно време, EIA прогнозира, че общото производство на електроенергия чрез възобновяеми източници в САЩ ще се увеличи с 2 процентни пункта до 24% през 2024 г. и по-късно до 26% през 2025 г. Предстоящите политики на Фед също ще имат огромно въздействие върху компаниите за възобновяема енергия.

В настоящата среда има определени енергийни акции, които може да се разглеждат като свръхпродадени и потенциално да се търгуват на изгодни нива, според експертите на финансовото издание Insider Monkey.

Нека да разгледаме най-свръхпродадените енергийни акции, които можете да закупите сега според хедж фондовете, които включват EQT Corporation (NYSE:EQT), Petróleo Brasileiro S.A. - Petrobras (NYSE:PBR) и CONSOL Energy Inc. (NYSE:CEIX).

За тази статия експертите на финансовото издание използват инструмента за проверка на акции FinViz, за да идентифицират енергийни акции с 14-дневен индекс на относителна сила (RSI) по-малък от 40 към 13 март. Индексът на относителна сила е технически индикатор, който проследява импулсните промени в цените на акциите. RSI над 70 предполага, че акцията е свръхкупена, а под 30 предполага, че акцията е подценена.

В допълнение към акциите с най-ниските 14-дневни RSI, са били подбрани и тези, които в най-голяма степен са били притежевани от хедж фондовете. Свръхпродадените енергийни акции са изброени във възходящ ред на броя на хедж фондовете, които имат дялове в тях. Данните за хедж фондовете са взети от базата данни на Insider Monkey за 933 елитни хедж фонда към четвъртото тримесечие на 2023 г. Топ 10 на консенсусните акции на хедж фондовете надминават индекса S&P 500 с повече от 140 процентни пункта през последните 10 години.

Ето кои са най-привлекателните 5 акции по тази методология:

5. Clean Energy Fuels Corp. (NASDAQ: CLNE)

14-дневен RSI: 29.58

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 19

Clean Energy Fuels Corp. (NASDAQ: CLNE) е компания за възобновяема енергия, която набавя и доставя възобновяем природен газ (RNG) и конвенционален природен газ в различни форми.

На 6 март Scotiabank понижи целевата цена на акциите на Clean Energy Fuels Corp. (NASDAQ: CLNE) до $6 от $7 и запази рейтинга за "наднормено тегло" на акциите. Това е една от най-свръхпродадените енергийни акции за закупуване сега и има 14-дневен RSI от 29,58 към 13 март.

През четвъртото тримесечие 19 хедж фонда държаха позиции в Clean Energy Fuels Corp. (NASDAQ: CLNE) и общите дялове възлизат на 47,809 милиона долара. С позиция на стойност 10,25 милиона долара Arosa Capital Management на Тил Бехтолшаймер е най-видният акционер в компанията към 31 декември 2023 г.

На 26 февруари Clean Energy Fuels Corp. (NASDAQ: CLNE) обяви, че е разширила своята мрежа за зареждане с гориво, като е отворила две нови бензиностанции, предлагащи природен газ в района на DFW.

4. Teekay Corporation (NYSE:TK)

14-дневен RSI: 39.97

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 19

Teekay Corporation (NYSE:TK) се занимава с предоставяне на морски транспорт и свързани услуги основно за суров петрол в международен мащаб. През четвъртото тримесечие Teekay Corporation (NYSE:TK) отчете резултатите си от печалбата за четвъртото тримесечие с печалба на акция от $0,35 и приходи от $339,19 милиона.

Teekay Corporation (NYSE:TK) има 14-дневен RSI от 39,97 и съотношение PE за последните дванадесет месеца (TTM) от 4,81 към 13 март. Това е една от най-добрите свръхпродадени енергийни акции за закупуване сега според хедж фондовете.

През четвъртото тримесечие Teekay Corporation (NYSE:TK) беше част от портфейлите на 19 хедж фондd. Дяловете на фондовете възлизат на 77,504 милиона долара. D E Shaw е най-големият акционер в компанията с позиция на стойност $8,476 милиона към 31 декември 2023 г.

Време ли е да се купуват енергийни акции?

Време ли е да се купуват енергийни акции?

Някои инвеститори се съмняват в дълготрайността на петролното рали

3. CONSOL Energy Inc. (NYSE: CEIX)

14-дневен RSI: 37.15

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 29

CONSOL Energy Inc. (NYSE: CEIX) е компания за топлинни въглища със седалище в Пенсилвания. Компанията разполага с над 620 милиона тона възстановими запаси от въглища от три мини. CONSOL Energy Inc. има 14-дневен RSI от 37,15 към 13 март.

Greenlight Capital е най-големият акционер в CONSOL Energy Inc. през четвъртото тримесечие на 2023 г. с 2,1 милиона акции на стойност 211,67 милиона долара. Освен това 29 хедж фонда, проследявани от Insider Monkey, са имали дялове в компанията към 31 декември 2023 г., в сравнение с 25 през третото тримесечие.

2. Petroleo Brasileiro S.A. - Petrobras (NYSE:PBR)

14-дневен RSI: 32.01

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 36

Petróleo Brasileiro S.A. - Petrobras (NYSE:PBR) е бразилска държавна петролна и газова компания, която наскоро беше изтласкана в територия на свръхпродаденост поради последното си изплащане на дивиденти, по-малко от очакваното.

Противоречието относно дивидентите остава нерешено, тъй като главният изпълнителен директор на компанията и назначеният от правителството борд на директорите са в битка относно изплащането на дивиденти. По-рано през март бордът на директорите отхвърли предложението за изплащане на специални дивиденти на акционерите на Petroleo Brasileiro S.A. - Petrobras (NYSE: PBR), тъй като правителството иска парите да бъдат реинвестирани в компанията.

Разпродажбите след спора за дивидентите тласнаха Petróleo Brasileiro S.A. - Petrobras (NYSE:PBR) към 14-дневен RSI от 32,01 към 13 март, а акциите се търгуват при коефициент цена към печалба на TTM от 3,57.

Към четвъртото тримесечие на 2023 г. акциите на Petróleo Brasileiro S.A. - Petrobras (NYSE:PBR) се държат от 36 хедж фонда. GQG Partners на Раджив Джейн остава най-известният акционер в компанията с над 213 милиона акции на стойност 3,4 милиарда долара.

1. EQT Corporation (NYSE:EQT)

14-дневен RSI: 35.24

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 40

EQT Corporation (NYSE:EQT) е американска енергийна компания, фокусирана основно върху природния газ. През четвъртото тримесечие на 2023 г. акциите на компанията са били собственост на 40 хедж фонда на обща стойност 1,06 милиарда долара. Освен това компанията има 14-дневен RSI от 35,24 на 13 март. EQT Corporation заема първото място в нашия списък на свръхпродадени енергийни акции.

На 11 март EQT Corporation (NYSE:EQT) обяви плана си за обратно изкупуване на Equitrans Midstream Corporation (NYSE:ETRN), компания, която отдели през 2018 г., в сделка за акции на стойност 5,5 милиарда долара. Съобщението предизвика полемика сред инвеститорите, което доведе до големи разпродажби. Главният изпълнителен директор на компанията Тоби З. Райс обаче не е съгласен с общото мнение и каза, че това е "най-стратегическата и трансформираща сделка, която EQT някога е преследвала".

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.