Докато най-големите глобални енергийни търговски къщи в света се подготвят за най-голямата си годишна среща в индустрията тази седмица в Лондон, те са изправени пред нарастващ проблем: какво да правят с парите си.

Повечето търговски къщи, които са частна собственост и се контролират от техните служители, разкриват малко информация за своята парична позиция, собствен капитал или дивиденти, пише Reuters.

Но според повече от 10 търговски и банкови източника и изчисления на Ройтерс, Vitol, Trafigura, Mercuria и Gunvor заедно разполагат с милиарди долари, дори след изплащането на рекордни дивиденти.

"Ние вземаме много по-малко заеми от банки и чакаме добри инвестиционни възможности. Но те са слаби, особено в губещата зелена енергия", каза изпълнителен директор на една от водещите търговски къщи, който отказа на агенцията да бъде назован.

Търговските къщи, които вече контролират големи области от глобалните пазари на петрол, газ и електроенергия, намират за трудно да растат, докато слабата възвращаемост през последните години на активите за вятърна, слънчева и водородна енергия раздразни някои инвеститори.

Проблемът с паричните средства вероятно ще бъде една от темите на масата, когато търговците се събират за приеми и партита в балните зали и кръчмите в Лондон за Международната енергийна седмица.

Vitol, най-големият търговец в света, е увеличил общия си собствен капитал до 26 милиарда долара, дори след като изплати 5 милиарда долара рекордни дивиденти. Като преди това спечели 15 милиарда долара през 2022 г., показва неговият непубличен баланс, който беше видян от Ройтерс.

А собственият капитал вероятно ще нарасне близо до 30 милиарда долара въз основа на резултатите от 2023 г., ако Vitol се придържа към прехвърлянето на значителна част от неразпределената печалба към собствения капитал, казаха два банкови източника, запознати с представянето на компанията.

Междувременно Mercuria и Gunvor са натрупали по около 6 милиарда долара капитал и неразпределени печалби през последните години, съобщиха източници, запознати с техните резултати.

Данните за собствения капитал на Vitol, Mercuria и Gunvor не са докладвани по-рано. И трите компании отказаха коментар на Ройтерс.

Съперникът Trafigura разкри в последния си доклад, че капиталът му е нараснал почти 2,5 пъти до 16,5 милиарда долара през последните 4 години.

Капиталът на големите търговски къщи все още е по-нисък от петролните компании като Shell със 188 милиарда долара или BP с 85 милиарда долара, според последните им отчети.

Допреди десетилетие повечето трейдъри предпочитаха да имат малко активи, ниски капиталови или парични позиции и да изплащат по-голямата част от печалбите си под формата на дивиденти на своите служители акционери.

Изключение беше Glencore , която започва да търгува като Maрк Рич през 70-те години и постепенно натрупва активи във въглища и метали. Компанията стана публична през 2011 г., набирайки 11 милиарда долара.

Общият собствен капитал се изчислява като разликата между активите, включително неразпределената печалба, и пасивите и е ключов за определяне на стойността на една компания.

Търговските къщи закупиха активи през последното десетилетие, от петролни рафинерии до вятърни паркове и метални мини, използвайки печалби и пари, взети назаем от банки, като същевременно поддържаха ниски паричните си резерви.

Това се промени през 2022 г., когато цените на газа скочиха, след като доставките на руски газ за Европа спаднаха в резултат на западните санкции, които имаха за цел да накажат Москва за нейната инвазия в Украйна.