Увеличаването на корпоративните печалби в Европа ще доведе до подем на европейските фондови пазари и до нови рекорди - което може да се случи към средата на 2025 г., смятат анализаторите на Citigroup.

Експертите очакват увеличение на съставния индекс на големите европейски компании Stoxx Europe 600, до 580 пункта, което предполага 11% ръст в сравнение със стойността на индекса при затварянето на пазара в началото на седмицата (522,16 пункта). От началото на тази година досега Stoxx Europe 600 е нараснал с 9%.

Оптимизмът на екипа от анализатори на Citigroup, ръководен от Беате Манти, е свързан с продължаващащия импулс към ръст на корпоративните печалби. От важво значение е и подобряването на макроикономическите условия в Европа, предвид първото от 2019 г. насам понижение на основните лихвени проценти Европейската централна банка през миналата седмица.

Финансовите експерти очакват, че съотношението на цените на акциите на компаниите от Stoxx Europe 600 и прогнозираните печалби може да остане на ниво 14. Те обаче предупреждават, че този коефициент може да се окаже твърде консервативен в контекста на започващия цикъл на смегчаване на парично-кредитната политика от големите централни банки.

Според анализаторите на Citigroup, фаворити по ръст на акциите сред секторите (ще) са технологичните и промишлените компании, както и тези от здравеопазването. Освен това, експертите определят като положителни и перспективите пред туризма и развлекателната сфера.

В същото време, от Citigroup остават предпазливи по отношение развитието на компаниите от автомобилния, телекомуникационния и комуналния сектор.

Валутата фаворит на Азия - единствената, която поскъпна спрямо долара

Валутата фаворит на Азия - единствената, която поскъпна спрямо долара

Кои са фундаменталните фактори, които поддържат тази валута според Citigroup

Наскоро от американската банка Citigroup, която е от най-големите в САЩ и водещ търговец на валути в света прогнозираха, че силните фундаментални показатели, включително намаляването на дефицита по текущата сметка на Индия и нарастващите очаквания за приток на средства, ще помогнат на рупията да повиши валутния се курс и да се представи по-добре от другите валути в региона през тази година.

Националната валута на Индия е единствената валута на развиваща се азиатска страна, която поскъпна спрямо долара през тази година, основно благодарение на активните покупки на индийски облигации от глобални инвеститори.

Според Citigroup, привлекателността на рупията не е застрашена от нищо, поне в близко бъдеще. От Citigroup коментират, че "глобалните инвеститори предпочитат рупията в повечето азиатски "кошници с валути". Причината е, че рупията е много стабилна, с много малки дневни движения и потисната волатилност през 2024 година."