Американската банка Citigroup, която е от най-големите в САЩ и водещ търговец на валути в света, е оптимист за индийската валута (рупия). Причината е, че според банката, силните фундаментални показатели, включително намаляването на дефицита по текущата сметка на Индия и нарастващите очаквания за приток на средства, ще помогнат на рупията да повиши валутния се курс и да се представи по-добре от другите валути в региона през тази година, пише Bloomberg.

Очаква се тази година Индия да бъде включена в глобален индекс на облигациите, което ще увеличи привлекателността й сред инвеститорите. Индия е с петата по размер икономика в света и си съперничи с Китай (втората в света икономика) за първото място по брой на населението.

Пазарната капитализация на индийския конгломерат Tata Group надхвърли БВП на Пакистан

Пазарната капитализация на най-големия индийски конгломерат надхвърли БВП на Пакистан

Част от компаниите в конгломерата са удвоили стойността си за година

Що се отнася до националната валута на Индия, тя е единствената валута на развиваща се азиатска страна, която поскъпна спрямо долара през тази година, основно благодарение на активните покупки на индийски облигации от глобални инвеститори.

Според Citigroup, привлекателността на рупията не е застрашена от нищо, поне в близко бъдеще. От Citigroup коментират, че "глобалните инвеститори предпочитат рупията в повечето азиатски "кошници с валути". Причината е, че рупията е много стабилна, с много малки дневни движения и потисната волатилност през 2024 година."

Стабилността на рупията се проявява във факта, че през последните няколко месеца нейната седмична и месечна реализирана волатилност спрямо долара е в диапазона от 1 до 1,25, а кривата на предполагаемата волатилност е на многогодишно "дъно".

Обаче все пак съществуват и рискове за рупията, по-конкретно свързани с изхода от националните избори в Индия. Освен това, курсът на рупията ще зависи и от различни финансови фактори, включително от основните лихви в САЩ и други големи държави, както и от движението й спрямо азиатските валути на развиващите се пазари в близко бъдеще.

Индия за първи път изнесе в чужбина чипове собствено производство

Петата икономика в света за първи път изнесе в чужбина чипове собствено производство

Tata Electronics строи огромен нов завод за полупроводници съвместно с американската Micron Technology