Акциите ориентирани към растеж поеха водещата роля на пазарите през 2023 г., водени от ралито при "Великолепната седморка" в технологичния сектор. Цялото възстановяване на технологиите, след значителен спад предходната година, беше достатъчно, за да постави под съмнение валидността на ценните акции, които исторически показват по-добри резултати в дългосрочен план, според анализатори.

Стойностните акции са предимно утвърдени компании, които въпреки че имат стабилни бизнес модели и устойчиви дивиденти, обикновено се търгуват на по-ниски цени в сравнение с присъщата им стойност, което представлява възможност за инвеститорите да ги закупят с отстъпка.

Професорът, превърнал се в мениджър на пари, Йозеф Лаконишок и експертът по инвестиране на стойност Дейвид Дреман наистина вярват, че подходът "костенурката побеждава заека" работи в инвестирането. Тяхното изследване предполага, че инвестирането в стойност има тенденция да изпреварва растежа в около 70% от времето, независимо от размера на компанията. Чрез щателни проучвания, обхващащи компании с различни размери, те откриха, че стойностните акции постоянно осигуряват средна възвръщаемост от малко повече от 7% годишно в сравнение с акциите за растеж за продължителни времеви рамки.

Въпреки че стойностните акции може да не са се представили толкова добре, колкото акциите на растеж миналата година, анализаторите подчертават потенциалните възможности за закупуване в това пространство. Главният маркетинг стратег на Morningstar за САЩ Дейв Секера даде положителна позиция относно инвестирането в стойност през 2024 г. Ето някои коментари от анализаторите:

"Виждаме много по-добри възможности за дългосрочни инвестиции в категорията на стойността и смятаме, че инвеститорите трябва да обмислят намаляване на експозицията си към акции на растеж, които са станали надценени и преувеличени. Сега може да е добър момент да започнем да разпределяме тези противоположни пиеси, които не са се представили добре, не са обичани и, най-важното, са подценени."

Стратегии за инвестиране при волатилни пазари

Стратегии за инвестиране при волатилни пазари

Как да се защитим от потенциални загуби?

Анализаторите от Franklin Templeton също изразиха оптимизъм по отношение на представянето на ценните акции тази година. Въпреки период, в който стойността изоставаше от растежа в глобален мащаб, фирмата прогнозира обещаваща перспектива занапред поради благоприятните глобални оценки на акциите, показващи потенциал за положителна дългосрочна възвръщаемост. Освен това фирмата очаква увеличени инвестиции в ориентирани към стойност сектори и сегменти на пазара, водени от продължаващите потребителски разходи и скорошни правителствени инициативи. Нормализирането на паричната политика също се очаква да засили привлекателността за инвеститорите на секторите, чувствителни към лихвените проценти и плащащите дивиденти.

Както споменахме по-горе, стойностните акции често се признават за техните дивиденти. Освен това тези акции предлагат по-висока дивидентна доходност и имат силни фундаментални съотношения в сравнение с акциите за растеж. Ръстът на дивидентите е един от най-важните фактори, когато става въпрос за инвестиране в дивиденти. В това отношение S&P 500 Dividend Aristocrat Index се използва като еталон за стратегии, фокусирани върху дивиденти. Индексът търси представянето на компании, които са увеличили своите изплащания за 25 последователни години или повече.

JPMorgan Chase & Co. (NYSE: JPM), Bank of America Corporation (NYSE: BAC) и General Electric Company (NYSE: GE) са едни от най-добрите дивидентни акции, които също се търгуват ниско в сравнение с присъщата им стойност. В тази статия допълнително ще разгледаме някои от най-добрите евтини дивидентни акции, които да закупите в момента. Компаниите са подбрани от експертите на финансовото издание Insider Monkey.

5. Elevance Health, Inc. (NYSE:ELV)

  • Брой хедж фондове с позиции в компанията: 83
  • Съотношение P/E към 5 април: 20.07

По-рано известна като Anthem, Elevance Health, Inc. (NYSE:ELV) е мултинационална здравноосигурителна компания. На 30 януари компанията обяви увеличение от 10,1% на тримесечния си дивидент до $1,63 на акция. Това беше 12-ата поредна година на ръст на дивидентите на компанията. През четвъртото тримесечие на 2023 г. тя върна над 346 милиона долара на акционерите под формата на дивиденти, което прави ELV една от акциите с най-добри дивиденти в този списък. Акциите имат дивидентна доходност от 1,31% към 5 април.

Elevance Health, Inc. (NYSE:ELV) беше част от 83 портфейла на хедж фондове в края на четвъртото тримесечие на 2023 г., както и през предходното тримесечие, според базата данни на Insider Monkey. Залозите, държани от тези хедж фондове, са на обща стойност над 5,8 милиарда долара.

4. Exxon Mobil Corporation (NYSE:XOM)

  • Брой хедж фондове с позиции в компанията: 85
  • Съотношение P/E към 5 април: 13.65

Exxon Mobil Corporation (NYSE:XOM) е водеща американска енергийна компания, която произвежда и доставя критични продукти като енергия и др. на своите потребители. В момента компанията предлага тримесечен дивидент от $0,95 на акция и има дивидентна доходност от 3,13%, считано към 5 април. Ръстът на дивидентите на компанията обхваща над 41 години, което прави XOM една от най-добрите дивидентни акции, които се търгуват евтино в момента.

Броят на хедж фондовете, проследявани от Insider Monkey, които имат дялове в Exxon Mobil Corporation (NYSE:XOM), скочи до 85 през Q4 на 2023 г. от 79 през предходното тримесечие. Тези дялове са на обща стойност близо 4,5 милиарда долара. С над 13 милиона акции First Eagle Investment Management беше водещият акционер в компанията през Q4.

3. Union Pacific Corporation (NYSE:UNP)

  • Хедж фондове с позиции в компанията: 90
  • Съотношение P/E към 5 април: 23.16

Union Pacific Corporation (NYSE:UNP) е следващата компания в списъка с най-добрите дивидентни акции за закупуване в момента. Компанията изплаща тримесечен дивидент от $1,30 на акция и има дивидентна доходност от 2,15%, считано към 5 април. Акциите са популярни сред инвеститорите, тъй като компанията е изплащала дивиденти за 125 последователни години.

Към края на декември 2023 г. 90 хедж фонда са държали дялове в Union Pacific Corporation (NYSE:UNP), които са останали непроменени спрямо предходното тримесечие, според базата данни на Insider Monkey. Консолидираната стойност на тези дялове е повече от 6,66 милиарда долара.

2. Bank of America Corporation (NYSE:BAC)

  • Брой хедж фондове с позиции в компанията: 96
  • Съотношение P/E към 5 април: 12.07
Как да инвестирате на волатилни пазари?

Как да инвестирате на волатилни пазари?

Когато пазарът върви надолу, често е най-доброто време да вложите пари в дългосрочен план

Bank of America Corporation (NYSE:BAC) е американска компания за финансови услуги, която предлага широка гама от финансови и банкови продукти и услуги на своите потребители. Компанията изплаща редовни дивиденти на акционерите през последните 25 години и в момента изплаща дивидент на акция от $0,24 всяко тримесечие. С дивидентна доходност от 2,59% към 5 април, BAC е една от най-добрите дивидентни акции в момента.

Bank of America Corporation (NYSE:BAC) беше популярна покупка сред хедж фондовете в края на четвъртото тримесечие на 2023 г., като 96 фонда имат дялове в компанията, спрямо 88 през предходното тримесечие. Тези дялове се оценяват общо на близо 40 милиарда долара.

1. JPMorgan Chase & Co. (NYSE: JPM)

  • Брой хедж фондове с позиции в компанията: 103
  • Съотношение P/E към 5 април: 12.16

JPMorgan Chase & Co. (NYSE:JPM) оглавява списъка с най-добрите дивидентни акции за закупуване в момента. Мултинационалната компания за инвестиционно банкиране обяви 10% увеличение на тримесечния си дивидент до $1,15 на акция на 19 март. Дивидентната доходност на акциите на 5 април беше 2,33%.

В края на четвъртото тримесечие на 2023 г. 103 хедж фонда, проследявани от Insider Monkey, съобщиха, че имат дялове в JPMorgan Chase & Co. (NYSE: JPM), в сравнение със 109 през предходното тримесечие. Общата стойност на тези дялове е над 9 милиарда долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.