Все повече анализатори предупреждават, че можем да видим загубено десетилетие на щатските пазари. Какво означава това? Това означава редица години с нулева, или близка до нулата възвръщаемост за основните индекси в най-голямата световна икономика. Нормализирането на лихвените проценти и новата реалност на по-високи лихви, най-грубо казано ще доведат до намаляване на маржина на печалбите от последните десетилетия през следващите години. И това може сериозно да нарани доходността за инвеститорите.

Близо нулевите лихвени проценти допреди няколко години, бяха основният двигател на скорошното покачване на фондовите пазари. Те бяха рекордно бързо повишени, но пълния ефект от тях все още не е усетен напълно, докато пазарите са възстановиха, от първоначалния си шок, след началото на повишението на лихвите, водени от появата на очаквания за намаляване на лихвените проценти. Но както виждаме, инфлацията остава "лепкава" и най-малкото намаленията на лихвите ще се забавят, като също така е много вероятно да не бъдат понижени толкова агресивно, колкото се надяват пазарните участници.

"Предстоящите години могат да бъдат "изгубено десетилетие" за възвръщаемост на акциите, тъй като компаниите могат да срещат проблеми да увеличат печалбите си", заяви в едно от интервютата си, изпълнителният заместник-председател на Blackstone Тони Джеймс.

"Мисля, че това може да е загубено десетилетие по отношение на поскъпването на собствения капитал", каза Джеймс, позовавайки се на термин, който обикновено се използва за описание на периода през 90-те години, когато Япония преживя икономическа стагнация.

Той обясни, че сегашните високи лихвени проценти може да не спаднат толкова и новата среда на по-високи лихви да спъната пазарите през следващите години.

10-те най-поскъпнали акции на щатските пазари през 2024 г.

10-те най-поскъпнали акции на щатските пазари през 2024 г.

Най-добре представилите се на фондовия пазар за 2024 г. включват акции на здравеопазването с уникални катализатори, акции на изкуствен интелект

По-високите лихвени проценти в много случаи са склонни да влияят негативно върху корпоративните печалби и цените на акциите. Високите разходи за заеми ще погълнат печалбите на компанията и ще навредят на цените на акциите.

Освен това компаниите ще се сблъскат с "много странични ветрове", които оказват натиск върху печалбите. Това включва по-високи данъци, увеличаване на оперативните разходи, по-малко ефективни вериги на доставки и "деглобализация", която ще навреди на производителността.

"Всичко това ще бъде икономическа спирачка за компаниите. "Така че мисля, че можете да имате разочароващ дългосрочен ръст на печалбите с кратни мултифункции, които ще дойдат скоро, и виждам анемична възвръщаемост на собствения капитал през следващите пет до 10 години ", добави експертът.

Снимка 499485

Източник: iStock

Джеймс не е единствен в тези си очаквания. Според Марк Хулберт от MarketWatch.com маржът на печалбата на Корпоративна Америка не може да продължи да расте вечно и това може да има сериозни последици за фондовия пазар на най-голямата световна икономика.

S&P Dow Jones Indices изчислява, че въз основа на резултатите от почти завършения сезон на печалбите за първото тримесечие маржът на оперативната печалба на SPX на S&P 500 за първото тримесечие на 2024 г. е 11,76%. Маржът за последните четири тримесечия е 11,44%, по-висок от този за календарните 2023 и 2022 г.

Както показва диаграмата по-долу, тези резултати представляват връщане на маржа на печалбата към неговата дългосрочна тренд линия - след спада и отскока, свързани с икономическото спиране на Covid-19 и икономическите стимули.

Ако маржът на печалбата на S&P 500 продължи да следва тази тенденция, за календарната 2024 г. той ще бъде над 12% - доста над 30-годишната средна стойност от 8%. Точно това оценяват анализаторите, според Джон Бътърс, старши вицепрезидент на FactSet и старши анализатор на приходите. Той съобщава, че консенсусът на анализаторите е маржът на оперативната печалба на S&P 500 през следващите три тримесечия да бъде съответно 12,2%, 12,6% и 12,5%.

Малцина са наясно колко силно сегашното високо ниво на фондовия пазар зависи от увеличаването на маржа на печалбите. Ако маржът на печалбата за последното тримесечие беше същият като преди 30 години, поддържайки всичко останало постоянно, S&P 500 днес щеше да се търгува на 2,395 пункта! За сравнение, индексът на сините чипове е при близко до рекордно високото си ниво от над 5 200 пункта.

Икономистите отдавна се чудят колко още може да продължи да расте маржът на печалба. Голяма част от увеличението през последните десетилетия идва за сметка на труда, чийто дял от брутния вътрешен доход е намалял през последните 30 години до 43% от около 46%. Ясният низходящ тренд от три десетилетия е ясно видим от графиката по-долу.

Роб Арнот, основател и председател на Research Affiliates, е този, който вярва, че маржовете на печалбата са по-склонни да се върнат към историческите (по-ниски) норми, отколкото да растат за неопределено време. В имейл той посочи, че въпреки че е възможно възходящият тренд от няколко десетилетия да продължи още известно време, той може да се обърне надолу по всяко време.

Не е нужно да приемате, че маржовете на печалба ще намалеят, за да постигнете отрезвяващи прогнози за бъдещето на пазара.

Мнозина рисуваха много мрачни картини за бъдещето на фондовия пазар, като изчисляваха колко ще се провали фондовият пазар, ако маржът на печалба се върне към историческата си средна стойност. Но не е нужно да приемате, че маржовете на печалба ще намалеят, за да постигнете отрезвяващи прогнози за бъдещето на пазара. Марж на печалбата, който просто спира да расте и остава на текущите нива, се превежда като бъдеща доходност доста под средната през следващите години.

Това е така, защото без увеличаване на маржовете на печалба, бъдещата възвръщаемост на фондовия пазар може да дойде само от два източника: разширяване на коефициентите P/E и растеж на корпоративните продажби. Нито едно от двете не дава много надежда за силен бичи пазар през следващото десетилетие в Съединените Щати. Съотношението P/E на пазара, базирано на печалбите за следващите 12 месеца, вече е по-високо от 95% от всички месечни показания от 2000 г. насам, например. Така че инвеститорите биха били късметлии, ако съотношението P/E остане на сегашното си високо ниво и не спадне.

Няколко високо дивидентни (MLP) компании на щатските пазари

Няколко високо дивидентни (MLP) компании на щатските пазари

Редица условия създадоха благоприятна среда за някои акции

Междувременно ръстът на продажбите вероятно ще бъде анемичен. В исторически план продажбите са нараствали по-бавно от икономиката като цяло и икономическият растеж вероятно ще бъде по-бавен, отколкото в миналото. През последните седем десетилетия, например, темпът на растеж на продажбите на акция на S&P 500 беше с 0,7 годишни процентни пункта под този в САЩ. Според прогнози на безпартийната Бюджетна служба на Конгреса (CBO), реалният БВП в САЩ ще расте с 2,0% годишен темп от сега до 2034 г.

Ако прогнозите на CBO са точни и ако (оптимистично) приемем, че съотношението P/E остава постоянно, годишната възвръщаемост на S&P 500, коригирана спрямо инфлацията, ще бъде само 1,3% през следващото десетилетие, прогнозира още Хулберт.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.