Основните командитни дружества (MLP) са вид бизнес структура, която съчетава данъчните предимства на партньорството с ликвидността на публично търгуваните ценни книжа. MLP често участват в енергийна инфраструктура, като тръбопроводи и съоръжения за съхранение. Индексът S&P MLP предлага на инвеститорите възможност да инвестират в известни партньорства, регистрирани на NYSE и NASDAQ.

Този индекс включва както MLP, така и публично търгувани дружества с ограничена отговорност (LLC), които споделят сравнима правна структура с MLP, заедно със сходни данъчни предимства. От началото на 2024 г. индексът отбеляза ръст от 2,07%, демонстрирайки тясно конкурентно представяне с по-широкия пазар, който е спечелил 2,27% от началото на годината.

Докато по-високите цени на петрола допринесоха за опасенията относно инфлацията и лихвените проценти, тези условия създадоха благоприятна среда за енергийните акции. Силата на акциите на енергийните командитни дружества (Energy MLP) не само отбеляза ярка точка в предизвикателното тримесечие за акциите, но също така демонстрира способността им да се ориентират и да процъфтяват на фона на несигурността на пазара.

Според доклад на Franklin Tempelton се очаква енергийния сектор (пренос на горива) на САЩ да има силен потенциал за растеж. Тази положителна перспектива се дължи на подобряването на финансовите показатели и постоянните ниски оценки, дори на фона на стабилното представяне, наблюдавано през 2022 г. и до третото тримесечие на 2023 г.

Акциите на MLP често са известни със своите атрактивни доходи от дивиденти, което ги прави популярни сред инвеститорите, търсещи доходи. Възвръщаемостта от MLP идва от дивидентна доходност, ръст на дивидентите и промени в оценката. Към септември 2023 г. доходността на дистрибуцията на MLP възлиза на 8,08% и има прогнозиран ръст от 3,70% в дистрибуцията през следващите пет години, както се съобщава от базирана в Бостън фирма, NWB Capital LLC.

Как и защо да инвестирате в дивидентни ETF-и и кои са най-добрите през октомври

Как и защо да инвестирате в дивидентни ETF-и и кои са най-добрите през октомври

Пacивнитe индeĸcни фoндoвe имaт нaй-ниcĸитe ĸoeфициeнти нa paзxoдитe

Докладът също така споменава, че тези два фактора сами по себе си предполагат забележими 11,78% годишни очаквания за възвръщаемост през следващите години. Фирмата очаква, че тази почти 12% годишна обща възвръщаемост вероятно ще бъде допълнително подсилена от потенциално увеличение на оценката. Това означава, че MLP могат да се търгуват на по-висока стойност в сравнение с тяхната историческа средна оценка въз основа на паричния поток. Тази комбинация от атрактивна доходност, растеж на дистрибуцията и потенциално разширяване на оценката прави MLP привлекателна опция за инвеститори, търсещи както доход, така и потенциално увеличение на капитала.

Освен това, стабилността на паричния поток играе решаваща роля за поддържане на значителни дивиденти, допринасяйки за повишена обща възвръщаемост и укрепвайки защитните характеристики на средните Master Limited Partnerships (MLP). Налице е забележителна тенденция, благоприятстваща растежа на дивидентите в MLPs и средния сектор, подкрепена от генерирането на свободен паричен поток. В момента MLP разпределят приблизително 50% от своя разпределим паричен поток за дивиденти, според доклада на NWB Capital.

Казано по друг начин, разпределяемият паричен поток покрива разпределенията с коефициент 2,0. Това стабилно покритие е в добър контраст с исторически по-ниското покритие, често по-малко от 1,2 пъти, наблюдавано за продължителен период. Подобреният коефициент на покритие означава по-устойчив модел на разпространение за MLР-та

Energy Transfer LP (NYSE:ET), Enterprise Products Partners L.P. (NYSE:EPD) и Brookfield Infrastructure Partners L.P. (NYSE:BIP) са едни от най-добрите дивидентни акции на MLP, които се обсъждат между другото в тази статия, пише финансовото издание Insider Moneky. От там правят класация на 5-те най-добри MLP дивидентни акции за закупуване на база на хеджфондовете инвестирали в тях.

   5. Alliance Resource Partners, L.P. (NASDAQ:ARLP)

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 8

Alliance Resource Partners, L.P. (NASDAQ:ARLP) е главно командитно дружество, което се занимава с производство и маркетинг на въглища. Компанията работи основно във въгледобивната промишленост, с акцент върху термичните въглища, използвани за производство на електроенергия. Той държи много силен рекорд за ръст на дивиденти, като е увеличил изплащанията си многократно през годините. Компанията предлага тримесечен дивидент от $0,70 на акция и има дивидентна доходност от 12,64%, към 22 януари. Това е сред най-добрите дивидентни акции на MLP за закупуване.

В края на третото тримесечие на 2023 г. 8 хедж фонда, проследявани от Insider Monkey, притежаваха дялове в Alliance Resource Partners, L.P. (NASDAQ:ARLP), спрямо 7 през предходното тримесечие. Общата стойност на тези дялове е повече от 84,8 милиона долара.

   4. MPLX LP (NYSE:MPX)

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 9

MPLX LP (NYSE: MPLX) участва в събирането, обработката, транспортирането и съхранението на енергийни ресурси, като се фокусира основно върху суров петрол и природен газ. Компанията остана популярна сред елитните фондове през третото тримесечие на 2023 г., тъй като завърши тримесечието с 9 позиции на хедж фондове, спрямо 6 през предходното тримесечие. Залозите, притежавани от тези хедж фондове, имат обща стойност над 37,6 милиона долара.

MPLX LP (NYSE: MPLX) е една от най-добрите дивидентни акции на MLP в този списък, тъй като компанията увеличава своите дивиденти през последните 10 последователни години. Изплаща тримесечен дивидент от $0,85 на акция и има дивидентна доходност от 9,09%, считано към 22 януари.

   3. Brookfield Infrastructure Partners L.P. (NYSE:BIP)

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 17

Brookfield Infrastructure Partners L.P. (NYSE:BIP) е инфраструктурна компания, която притежава и управлява диверсифицирано портфолио от инфраструктурни активи. Компанията предлага тримесечен дивидент от $0,3825 на акция и има дивидентна доходност от 5,01%, считано към 22 януари. С поредица от ръст на дивиденти от 15 години зад гърба си, BIP е една от най-добрите дивидентни акции на MLP.

Броят на хедж фондовете, проследявани от Insider Monkey, притежаващи дялове в Brookfield Infrastructure Partners L.P. (NYSE:BIP), нарасна до 17 през третото тримесечие на 2023 г. от 11 през предходното тримесечие. Тези дялове имат обща стойност над $115,7 милиона. Сред тези хедж фондове Select Equity Group, който беше водещият акционер на компанията през Q3.

   2. Enterprise Products Partners L.P. (NYSE:EPD)

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 25

Enterprise Products Partners L.P. (NYSE:EPD) работи в средния енергиен сектор. Компанията се занимава с транспортиране, съхранение и обработка на природен газ, течни природни газове, суров нефт, рафинирани продукти и нефтохимикали. На 8 януари компанията обяви 3% увеличение на тримесечния си дивидент до $0,515 на акция. Чрез това увеличение компанията удължи поредицата си за растеж на дивидентите до 25 години, което прави EPD една от най-добрите дивидентни акции на MLP. Дивидентната й доходност към текущия момент е в размер на 7.4%, което е повече от отлично.

В края на септември 2023 г. 25 хедж фонда, проследявани от Insider Monkey, съобщиха, че имат дялове в Enterprise Products Partners L.P. (NYSE:EPD), същото като през предходното тримесечие. Общата стойност на тези дялове е повече от 325,2 милиона долара.

   1. Energy Transfer LP (NYSE:ET)

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 34

Energy Transfer LP (NYSE:ET) оглавява списъка с най-добрите MLP дивидентни акции, които да закупите сега, направен от изданието Insider Monkey. Компанията за транспортиране и съхранение увеличава своите дивиденти в продължение на осем последователни тримесечия и предлага тримесечен дивидент от $0,3125 на акция. Акциите имат дивидентна доходност от 9,01%, към 22 януари.

Трябва ли обикновените хора, включително от България, да инвестират на фондовите пазари?

Трябва ли обикновените хора, включително от България, да инвестират на фондовите пазари?

Бългapитe дъpжaт едва 2-3% oт финaнcoвитe cи aĸтиви в aĸции

Броят на хедж фондовете, проследявани от Insider Monkey, притежаващи дялове в Energy Transfer LP (NYSE:ET), възлиза на 34 през Q3 на 2023 г., което остава непроменено спрямо предходното тримесечие. Общата стойност на тези дялове е над 803,2 милиона долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.