Щатските индекси достигнаха нови исторически рекорди в началото на март на 2024 година. Ралито на S&P 500 се засили през февруари, поради окуражаващите икономически данни и изненадващо силните резултати за четвъртото тримесечие. След силно представяне през 2023 г., S&P 500 започна 2024 г. с ръст от 6,8% до 29 февруари.

Но на фона на това повишение, някои компании регистрираха изключително ръстове. Именно към тези имена ще се обърнем в момента. Най-добре представилите се на фондовия пазар за 2024 г. включват акции на здравеопазването с уникални катализатори, акции на изкуствен интелект и акции, свързани с бившия президент Доналд Тръмп.

Ето 10-те най-добре представящи се акции за 2024 г. сред компаниите, които търгуват на големи борси в САЩ и имат пазарна капитализация от най-малко $1 милиард:

Снимка 656126

10. Ocular Therapeutix Inc. (OCUL)

Ocular Therapeutix е биофармацевтична компания, фокусирана върху разработването на терапии за лечение на очни заболявания, използвайки технологията за формулиране Elutyx на компанията. Компанията има едно търговско лекарство, Dextenza, което е одобрено за лечение на очно възпаление и болка след офталмологична операция и за лечение на очен сърбеж, свързан с алергичен конюнктивит. Водещата клинична програма на Ocular е OTX-TKI (интравитреален имплант на акситиниб), който се разработва за лечение на влажна свързана с възрастта макулна дегенерация и диабетна ретинопатия. Акциите се повишиха с около 34% в края на февруари, след като Ocular обяви сделка за частно пласиране на стойност 325 милиона долара, и сега те са нараснали със 125,5% тази година до 29 февруари.

9. Immunome Inc. (IMNM)

Immunome е биофармацевтична компания, която използва собствената си платформа за B клетки на човешката памет за разработване на терапии с антитела. Акциите получиха огромен тласък в началото на февруари, когато Immunome обяви плановете си да придобие кандидат за лечение на десмоиден тумор AL102 от Ayala Pharmaceuticals за 50 милиона долара. AL102 е потенциално ежедневно перорално лечение за дезмоидни тумори, което в момента е в късен етап на клинични изпитвания и е демонстрирало ефикасност, което предполага потенциал да измести Ogsiveo като най-ефективното лечение на дезмоидни тумори на пазара. Инвеститорите залагат много на AL102, а акциите на Immunome са нараснали със 126,2% до момента.

8. Digital World Acquisition Corp. (DWAC)

Digital World Acquisition е компания за придобиване със специално предназначение или SPAC, която планира да направи социалната медийна компания на бившия президент Доналд Тръмп, Trump Media & Technology Group, публична. Инвеститорите изглежда видяха победите на Тръмп в ранните първични избори на Републиканската партия като добра новина за бизнеса на Тръмп и неговия SPAC. Тръмп е позициониран да бъде републиканският кандидат за президент през изборната 2024 г., което означава много ангажираност в социалните медии. На този етап е твърде рано да се прогнозира дали Тръмп ще спечели през ноември, но акциите на Digital World вече са нараснали със 135,2% тази година поради политическия импулс на Тръмп.

7. Nature Wood Group Ltd. (NWGL)

Nature Wood е глобална, вертикално интегрирана горска компания със седалище в Китай. Бизнесът на компанията включва управление на горите нагоре по веригата, дърводобив и обработка и дистрибуция на дървесина надолу по веригата. Той също така проучва възможностите на пазара на въглеродни кредити. Компанията стана публична през септември 2023 г. при цена на първоначално публично предлагане от $9 на акция, но оттогава акциите са се увеличили повече от два пъти. Не е ясно защо Nature Wood се увеличава толкова силно, като се има предвид, че наскоро отчетените приходи са спаднали с 54% и компанията генерира нетна загуба през 2023 г. Предвид тези слаби основи, печалбата на Nature Wood от 140,9% от началото на годината може да не продължи дълго.

6. Sana Biotechnology Inc. (SANA)

Sana Biotechnology е компания за редактиране на гени, която създава инженерни клетки като лекарство за пациенти. Компанията и акциите имаха много положителна инерция през изминалата година. От началото на 2023 г. Sana е осигурила три разрешения за прилагане на нови лекарства от Американската администрация по храните и лекарствата. Компанията е получила разрешения за SC291 при лечение на пациенти с B-клетъчни злокачествени заболявания и автоимунни заболявания и разрешение за SC262 за лечение на пациенти с рецидив или рефрактерни В-клетъчни злокачествени заболявания. Инвеститорите разбираемо виждат клирънсите като положителен знак и акциите са нараснали със 146,1% до момента.

5. Super Micro Computer Inc. (SMCI)

Super Micro Computer е технологична компания, която произвежда широка гама компютърни хардуерни продукти, включително сървъри, мрежово оборудване, дънни платки и шасита. Тъй като широкообхватният технологичен сектор се възстанови през 2023 г., ентусиазмът на инвеститорите към акциите, изложени на облачни изчисления, AI, блокчейн технология и автономни превозни средства, нарасна. Акциите на Super Micro Computer се повишиха миналата година и тази инерция се пренесе и през 2024 г. Като се има предвид излагането на компанията на няколко технологични области с висок растеж, разбираемо е защо инвеститорите купуват акциите. Акциите на Super Micro Computer са нараснали с 955% от началото на 2023 г. и 204,7% вече през 2024 г.

4. Vera Therapeutics Inc. (VERA)

Vera Therapeutics е биотехнологична компания на клиничен етап, разработваща лечения за имунологични заболявания. Водещият кандидат за продукт на Vera е атацицепт, който тества за лечение на лупусен нефрит и IgA нефропатия. През януари Vera обяви добавянето на ветерани в индустрията Робърт Бренър и Уилям Търнър, които ще се присъединят към компанията съответно като нов главен медицински директор и главен директор по развитието. В същия ден, когато бяха обявени изпълнителните допълнения, Cantor Fitzgerald инициира отразяването на Vera с рейтинг "наднормено тегло". Положителните заглавия и оптимизмът към продуктите на компанията бяха достатъчни, за да изпратят акциите на Vera към скок с 206,1% до момента.

3. SoundHound AI Inc. (SOUN)

SoundHound AI е компания за разговорни интелигентни технологии, която предоставя гласови AI продукти на бизнес клиенти за автоматизиране на обслужването на клиенти. Компанията отчете впечатляващ растеж през последните тримесечия и акциите със сигурност бяха пометени от манията по AI технологията на Wall Street. Ентусиазмът за SoundHound AI се повиши до ново ниво в края на февруари, когато регулаторна декларация от производителя на AI чипове Nvidia Corp. (NVDA) разкри, че компанията с близо $2 трилиона има инвестиционен дял в SoundHound AI. Инвеститорите виждат инвестицията на Nvidia като основен вот на доверие, а акциите на SoundHound са се повишили с 250% до момента.

2. Viking Therapeutics Inc. (VKTX)

Viking Therapeutics е биотехнологична компания на клиничен етап, разработваща терапии за метаболитни и ендокринни нарушения. Водещото лекарство на компанията е VK2735 за затлъстяване, което се тества както под формата на ежедневни орални хапчета, така и под формата на седмични инжекции. Акциите се повишиха в края на февруари, когато Viking отчете положителни резултати в среднофазовото си тестване на VK2735, което се понася добре и постигна до 13,1% плацебо коригирана средна загуба на тегло при пациенти след 13 седмици лечение. Инвеститорите се надяват VK2735 да бъде следващото лекарство за отслабване на стойност милиарди долари. Акциите са нараснали с 314% до момента.

  1. Janux Therapeutics Inc. (JANX)

Janux Therapeutics е биотехнологична компания на клиничен етап, разработваща имунотерапии, които генерират тумор-специфични имунни отговори, които атакуват и убиват тумори, без да увреждат здравата тъкан. Акциите се повишиха на 27 февруари, след като Janux отчете обнадеждаващи данни за безопасност и ефикасност от текущите изпитания на JANX007 при лечение на метастатичен резистентен на кастрация рак на простатата и JANX008 при лечение на солидни тумори в късен стадий. Компанията твърди, че JANX007 има потенциално най-добрият профил на ефикасност и безопасност в своя клас. След новината Wedbush повтори оценката си за "превъзходство" за Janux и повече от удвои целевата си цена от $24 на $53. Акциите на Janux вече са нараснали с 350,9% до момента.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.