"Промененият туризъм" е съвместна поредица на Money.bg и Exotic Holiday, която разказва как се промениха международният туризъм и дестинации през последната година. Тя представя още нови непопулярни възможности за пътувания и преживявания на различни места по света.

Остров Мавриций със сигурност е най-цветното кътче от Африка, на което човек може да попадне. И това е така не само заради златистите плажове, тюркоазените лагуни и дълбоките гори в различни нюанси на зеленото. На това малко късче земя с площ, колкото средноголям град на континента, живеят няколко различни етноси, говорят се различни езици и се изповядват редица религии.

Пъстротата на културата на островната държава се дължи основно на това, че през вековете тя е била във владение на различни държави. Докато дълго време Мавриций не е бил населяван, в началото на 16-ти век островът е бил открит от португалски мореплаватели. Десетилетия по-късно той става владение на Нидерландия, а след това и на Франция. В началото на 19-ти век Мавриций вече е колония на Великобритания, каквато остава до 1965-та година.

Снимка 550530

Източник: iStock

Успоредно с това на острова са заселени хора от съседни държави, които работят в селското стопанство. Дълго време най-големият поминък е отглеждането на захарна тръстика. Столетия икономиката на Мавриций е изцяло зависима от захарните плантации, но това се променя преди няколко десетилетия, когато властите в независимата вече държава решават да развиват туризма.

Заради природните дадености на острова, индустрията се превръща в двигател на икономиката, която между 1990 и 2000 година расте с по-бързи темпове от населението на страната. Днес, макар една от най-малките по площ и население страни в Африка, Мавриций е втората най-богата на континента след Сейшелите. Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в държавата се равнява на 9640 долара към 2021 година.

Снимка 550522

Източник: iStock

Постепенно островът в Индийския океан се превръща в една от най-желаните екзотични дестинации в света. Докато през 1970 година до Мавриций са пътували едва 18 000 души, то през последните години посетителите там надхвърлят 1,5 милиона годишно.

Според официалните данни на ресорното министерство в страната, през 2019 година тя е била посетена от близо 1,9 милиона туристи. Сред основните пазари са Франция, Великобритания и Германия, както и Южна Африка, Индия и Китай.

Защо и вие трябва да посетите Мавриций?

Надали някой би спорил, че остров Мавриций е едно от най-екзотичните места със спиращи дъха гледки - от височината на островърхи хълмове, към дълбините на зелени гори с богата флора и фауна, до лазурните плажове с бяло-златист пясък и тюркоазена вода. Но той е много повече от това. Мавриций е една своеобразен музей, съчетаващ множество култури, религии и традиции на едно място.

Снимка 550531

Източник: iStock

Там съжителстват индомаврицийци, които са наследници на наемните работници, "внесени" от различни държави, за да работят на захарните плантации, креолци, синомаврицийци, които са с китайски произход, и франкомаврицийци. Всички групи изповядват своя религия, като половината от населението изповядват индуизма, а останалите най-големи групи - християнството и исляма.

В островната държава няма официален език, но за сметка на това се говори на няколко различни - от английски и френски, до маврицийски креолски, бахари, хинди и тамалски.

Малдивите - малкото кътче от рая, което разчита за 1/4 от икономиката си на туризма

Малкото кътче от рая, което разчита за 1/4 от икономиката си на туризма

През последните години то стана една от желаните дестинации за пътуващите от Централна и Източна Европа, включително и от България

Кога е най-подходящо да пътувате до там?

Остров Мавриций има субтропичен климат, като средната максимална температура за годината варира между 27 и 35 градуса по Целзий. Най-подходящото време за пътуване до там е в края на годината - през ноември и декември, както и в началото - януари и февруари. През последните два месеца от годината и влажността е по-ниска, което прави Мавриций една чудесна дестинация за посрещане на коледните и новогодишните празници.

Снимка 550524

Източник: iStock

Какво можете да правите там?

Първото нещо, което човек би си помислил за екзотична дестинация като остров Мавриций, са безкрайните плажове с чист златисто-бял пясък, малките оазиси на лагуните и кристалночистата вода на Индийския океан. Да, няма да останете разочаровани. Там можете да откриете всичко това, но и много повече.

Дубай - малкото рибарско селище, което стана една от най-горещите дестинации в света

Някогашното малко рибарско селище, което стана една от най-горещите дестинации в света

През 2019 година през градът е посрещнал повече от 16 милиона туристи

Снимка 550525

Източник: iStock

Освен почивка на брега под слънцето, островът предлага различни активности във водата. Това включва плуване с делфини, наблюдаване на китове в естествената им среда, обиколки на красиви плажове на борда на катамарани и круизи, както и гмуркане до пъстрите коралови рифове на основния остров Мавриций (към държавата влизат още няколко острова).

Но природата там има още много какво да предложи. Дълбоките гори на острова са също нещо, което не трябва да се пропуска. Те могат да бъдат открити в националния парк "Ждрелото на Черната река" в югоизточната част на Мавриций. В близост е и природният феномен "Седемте Каскади", потънал в бухналата зеленина на гората.

Снимка 550528

Източник: iStock

Природата на острова е достатъчна, за да накара човек да го посети. Не по-малко впечатляваща обаче е културата и историческите забележителности там. Голяма част от тях се намират в столицата Порт Луис. Там има запазени френски колониални сгради, а храмовете на различните религии - от християнски църкви, през индуски храмове, мюсюлмански джамии и китайски пагоди, говорят за многообразието на Мавриций.

Храм в Порт Луис

Източник: iStock

Храм в Порт Луис

В различните части на острова могат да бъдат видени и различни късчета от историята му. В северната му част има останки от стара крепост, носеща името Balaclava, а в югоизточната се намира едно от първите укрепления на нидерландците. Отново там е и едно от големите рибарски селища - Махенбург.

Заливът на Балакава

Източник: iStock

Заливът на Балакава

Яхта вместо all inclusive: Алтернативният туризъм в Турция, който променя представата за почивка

Яхта вместо all inclusive: Алтернативният туризъм в Турция, който променя представата за почивка

Плаването с яхта между курортите и непознатите малки заливчета с тюркоазена вода успява да привлече вниманието не само на туристите, но и на местните хора в южната ни съседка

Остров Мавриций като достъпна дестинация

Макар по-отдалечена и екзотична дестинация, пътуването до остров Мавриций става все по-достъпно през последните години. Пакет за седем нощувки там в последните дни на декември и в първите на януари е може би най-добрият новогодишен подарък.

Такива пакети предлагат от Exotic Holiday. Цените започват от 2369 евро на човек, като те включват двупосочен полет през Истанбул, 7 нощувки в избран хотел, медицинска застраховка и пълно обслужване за планиране и организиране на допълнителни екскурзии. В пакетът не влизат PCR тестовете, допълнителните екскурзии, както и новогодишната вечеря в избрания хотел.