Една от най-динамично развиващите се страни в Африка, райски остров и атрактивна дестинация не само за туризъм, но и за работа, инвестиции, живот и дори пенсиониране. Така определиха участниците в пресконференцията, организирана на компанията за луксозни имоти Unique Estates и Почетното Консулство на Република Мавриций у нас, набиращия популярност остров в Индийския океан.

"Това е една от най-стабилните икономики на континента с годишен ръст от 5% през последните две десетилетия и 6.8% ръст на БВП през 2023", информира Христо Илиев, почетен консул на Република Мавриций в България и основател и CEO на AG Capital. Той коментира още, че е "гордост за нас в консулството е, че когато поехме преди десетина години тази дейност, статистиката показваше, че под 100 българи годишно посещават острова, а в момента те са 5000".

Не имот за €1: Този италиански регион ще ви плати до  30 000 евро, за да се преместите там

Не имот за €1: Този италиански регион ще ви плати до 30 000 евро, за да се преместите там

Безвъзмездните средства ще покрият 50% от разходите за ремонт на жилище в един от 76 тоскански града

Оборотът на стоки и услуги също търпи съществено изменение - ако преди 10 години той на практика е нулев, то днес той надвишава 50 млн. лева. "Поради акцента върху туризма като приоритетна дейност там, на пазара са познати български стоки от хранително-вкусовата промишленост, производството на алкохол и други. Там оперира и българска фирма, специализирана в изграждането на басейни и други водни съоръжения", разказа Илиев.

"Мавриций е класически пример за успешна туристическа дестинация, която успява да прерасне в премиум пазар за недвижими имоти", коментира Весела Илиева, партньор в Unique Estates. И допълва, че България вече има и почетен консул в Мавриций, което улеснява престоя на нашите съграждани там.

Като изключително "привлекателна дестинация за чуждестранни инвеститори, особено от Европа" определи Мавриций Филип де Беер, главен изпълнителен директор и съосновател на компания Park Lane Properties, официален партньор на Unique Estates на пазара на недвижими имоти в Мавриций.

Представянето на дестинацията Мавриций

Източник: money.bg

Представянето на дестинацията Мавриций

По негови думи, те избират острова или за да диверсифицират портфолиото си от инвестиции в имоти в безопасен, регулиран и стабилен пазар на имоти, или за да се насладят на изключителния начин на живот, който Мавриций предлага.

Купувачи от общо 42 националности са инвестирали в недвижим имот в островната държава Мавриций само през 2023 година, а през последната финансова година - юли 2023-юни 2024 сред тях са и няколко българи, допълни де Беер и подчерта, че "правителството прави все повече и повече, за да помогне на бизнесите да се установят в Мавриций. Няколко години ние сме на първо място в класацията "лесно правене на бизнес" в Африка."

Една от ключовите причини, поради които хората инвестират в Мавриций, е за да получат статут на постоянно пребиваващи. Такова може да получи всеки, който инвестира в недвижим имот с минимална стойност от 375 000 долара.

Жилищният пазар на Германия се срива - сега ли е моментът за имот в най-голямата икономика на ЕС?

Жилищният пазар на Германия се срива - сега ли е моментът за имот в най-голямата икономика на ЕС?

Интересът към закупуване на имоти в осемте най-големи града на Германия е особено голям

Важно уточнение бе, че чужденци не могат да купят всеки един имот, тъй като правителството пази острова и местните. Гостът разказа, че то е разработило различни схеми, чрез които хора без съответното гражданство могат да закупят, но на строго определени места - специално създадени за целта частни ризорти.

Сред основните инвестиционни предимства, които островът предлага, е благоприятното данъчно облагане - ниска данъчна юрисдикция без данък върху печалбата, без данък богатство, данък върху наследството и свободни парични трансфери. Разходите за придобиване на недвижимо имущество варират между 5,6% и 8,45%, включително регистрационни такси (5%), нотариални такси (0,6%-1,15%) и такси за посредничество (2,3%).

Програмите за пребиваване включват и други възможности. Една от тях е чрез инвестирането на сума от 50 000 долара в бизнес. Но може би най-важната е насочена към хора над 50, които искат да се установят и пенсионират в Мавриций, разкри де Беер. От тях се изисква да докажат, че по местна сметка на тяхно име годишно постъпват минимум 18 000 долара, или 1500 долара месечно.