Моряк от ВМС на САЩ е взел близо 15 000 долара подкупи от офицер от китайското разузнаване в замяна на тайна военна информация. 26-годишният старши офицер Уенхън "Томас" Джао се призна за виновен през октомври в заговор и получаване на подкуп.

Той беше осъден на 27 месеца затвор тази седмица. Преди това го грозеше максимум 20 години затвор и беше глобен с 5 500 долара в САЩ. Това се казва в се казва в изявление на министерството на правосъдието, цитирано от Reuters.

Джао, който е работил във военноморската база Ventura County във Вентура, в Калифорния, призна, че е изпратил планове на китайците за американски военни учения в Индо-Тихоокеанския регион, оперативни заповеди, диаграми и чертежи за радарна система на американската военна база в Окинава, Япония.

ВМС на САЩ: Корабостроителният капацитет на Китай над 200 пъти по-голям от американския

ВМС на САЩ: Корабостроителният капацитет на Китай над 200 пъти по-голям от американския

Китай има най-големия флот в света с повече от 355 кораба

Съединените щати обвиниха Китай в обширна кампания за шпионаж и кибератаки, което Пекин отхвърля. Тази седмица китайското външно министерство заяви, че не е запознато с подробностите.

През последните години двустранните отношения се обтегнаха по много точки, включително националната сигурност, ограничаването на търговията, COVID-19 и Тайван. Мнозина смятат, че президентът на САЩ Джо Байдън е помогнал за охлаждане на напрежението.