Новото летище на Пекин и най-скъпото в историята на света бе официално открито от президента Си Дзинпин миналия месец. Изграждането отне 5 години и над 63 милиарда долара. То е най-голямото летище в света (700 000 кв. м) и името му е Daxing International Airport. Намира се в Пекин и е отворено вече от няколко седмици, но не са много хората, успели да влязат в масивния комплекс, проектиран от Заха Хадид.

През уикенда обаче летището посрещна първите си международни полети, пише изданието Travel + Leisure. На 27 октомври то изпрати първия си полет извън Китай - на China Airways до Банкок, който е излетял в 7:50 ч. местно време. След това British Airways от Лондон каца около 90 мин. по-късно, превръщайки го в първия международен входящ полет.

Възможно е обаче да мине известно време преди директните полети от САЩ да кацат на Beijing Daxing. Други международни превозвачи, които ще започнат да обслужват през следващите дни, включват Royal Brunei Airlines, Himalaya Airlines, Lot Polish и Finnair, според Business Traveler, като се очакват и други през 2020 г.

От откриването си през септември, летището се прочу с технологичните си постижения свързани с бързината на обслужването и сигурността. Пътниците минават през електронни портали за сигурност, а качването на борда става изцяло безхартиено. Багажът може да бъде следен в реално време от чекирането до качването на самолета и има планове роботи да паркират автомоболите.

Китай отвори най-скъпото летище в света

Китай отвори най-скъпото летище в света

Изграждането му отне пет години

Летището е наречено "морска звезда" (the starfish) заради приликата си със създанието. Дизайнът на сградата гарантира, че разстоянието от проверките за сигурност до най-отдалечените гейтове отнема не повече от 8 мин. Плановете са то да посреща 45 милиона пътници годишно до 2022 г. и 72 милиона до 2025 г. Освен това, до него се намира и най-големият хотел в Китай, който отдава стаи под наем почасово.

Германското мега летище, което след €7 милиарда и 13 години строеж още не работи

Германското мега летище, което след €7 милиарда и 13 години строеж още не работи

Когато бъде открит, аеропортът ще бъде сред най-големите в Европа