Бъдещето на човечеството е все по-несигурно. Околната среда е под невероятен натиск, а учените често рисуват една мрачна картина за бъдещите поколения. Глобалното затопляне стои зад много от проблемите, с които се сблъскваме - от повишаването на морското равнище и намаляващото биоразнообразие, до замърсяването на въздуха и водата.

С цел записване на данни, които са свързани с изменението на климата, тази година трябва да стартира един интересен и иновативен проект, известен като Black Box ("Черна кутия"), съобщиха повечето световни агенции.

Идеята на Черната кутия

Въпросната "Кутия на Земята", както още я наричат учените, ще бъде инсталирана на западния бряг на Тасмания, на около 250 км на юг от Австралия. Според Interesting Engineering въпросната черната кутия ще записва важни данни, свързани с изменението на климата.

И не само това. Всъщност, тя ще събира всички важни данни на нашата цивилизация, като ще ги съхранява за неопредленото бъдеще. Звучи като научна фантастика, но  се случва съвсем наистина, благодарение на Clemenger BBDO - най-голямата компания за маркетингови комуникации в Австралия, работеща заедно с учени от Университета на Тасмания.

Париж залага €1 млрд., че малките модулни реактори са бъдещето на прехода към чиста енергия

Париж залага €1 млрд., че малките модулни реактори са бъдещето на прехода към чиста енергия

Държавната EDF ще започне да ги произвежда до 2030 г.

Сданието ще бъде изработено от стомана с дебелина 7,5 сантиметра и конзолна от гранит. Ще бъде създадено така, че да надживее всички ни. "Дори с хората да се случи най-лошото, това нещо все още ще бъде там", твърдят създателите на проекта, който трябва да започне да функционира тази година.

Черната кутия ще бъде изпълнена с твърди дискове и ще има интернет връзка, захранвана от слънчеви панели на покрива на конструкцията. Батериите ще осигурят резервно съхранение на енергия. Когато грее слънце, черната кутия ще изтегля научни данни и алгоритъм и ще събира материали, свързани с изменението на климата, от интернет.

Запазване на ключови данни за климата за следващите 30 до 50 години

Основната идея на кутията е да увеличи отчетността и ангажираността с изменението на климата сред бизнеса и политиците.

Екипът, стоящ зад проекта, вече е започнал да записва данни, въпреки че структурата все още не е изградена. А данните, които ще регистрира, ще обхващат нивото на океаните, консумацията на енергия, нивата на CO2 и температурата на земята и морето.

Действията, свързани с климата: морал или просто бизнес

Действията, свързани с климата: морал или просто бизнес

Още от 70-те години на миналия век започват призивите за координирани действия за справяне с климатичните промени